Субота, 04.05.2024, 02:21
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2011 » Вересень » 8 » Творчість наших земляків
10:21
Творчість наших земляків

Край білих гір талантами багатий

   Серед пишного суцвіття творчих мистецьких колективів Білогірщини, нев’янучою красою виділяється народний аматорський ансамбль « Спомин» районного Будинку культури,  створений  за ініціативою Олени Василівни.  

   Олена Василівна Зубок, в 1974 році закінчила Кам’янець – Подільське культурно – освітнє училище по спеціальності керівник самодіяльного народного оркестру. За свій період трудової діяльності працювала в Кам’янець – Подільському міському будинку культури, потім вчителем музики в Білогірській середній школі, з 1985 по 2003 рік - викладач по класу баяна в Білогірській дитячій школі. По суміцниству працювала музичним керівником в дитячому садку «Сонечко», і у будинку творчості школярів керівником вокально – сольного та фольклорного гуртків. А також очолювала художню самодіяльність в районній організації « Лісгосп». З 2000 року є засновником та керівником вокального ансамблю « Спомин» клубу «Ветеран». За великий період роботи зарекомендувала себе, як людина високоосвічена, культурна, наділена якостями гідними поваги. Створює добрі умови для учасників колективу. Користується стійким авторитетом поваги серед колег по роботі, а також дітей. Творчо підходить до визначення напрямків діяльності репертуару. Вдумлива, справедлива, чесна.

  Аматорський ансамбль « Спомин» створено в березні місяці 2000 року.  Олена Василівна розповідає, що ідея створити такий колектив виникла тоді, коли працювала у « Забаві» та музичній школі. Сталося так , що Олена Василівна лікувалася в обласній лікарні, в одній палаті з учасниками колективу « Надвечір’я» клубу «Ветеран». Наслухалась розповідів учасниць обласного колективу, які брали участь у різних конкурсах! І майнула в неї думка: « Чого б нам, людям такого віку, не створити щось подібне у себе? Адже, більшість літніх людей страждають від самотності, бо діти йдуть своїми стежками».

   «Я приїхала додому і почала збирати колектив, сама обдзвонювала людей, адже усіх знаю - розповідає Олена Василівна.  Спершу ансамбль складався з 8 жінок. Поступово склад колективу збільшувався. Зараз у ньому 20 учасників віком від 50 до 75 років. Найстаршими учасниками «Спомину» є 74- річна Л. О. Каленик та 75 річна Н. Я. Богуславська. Вони у цьому ансамблі з дня заснування і пройшли все. У кожного з них своя життєва дорога, світлі та сумні спогади, турботи та клопоти буденного життя. Та залишають все за стінами будинку культури і відаються мистецтву сповна. Неважливо, що часом підкачує здоров’я. Усе це забувається, як тільки заспівають пісню.  Тут люди різні по характеру, різні за професіями, є тут і педагоги і медики і підприємці, їх всіх об’єднує любов до мистецтва, народної пісні. Кожен учасник має гарний голос. Олена Василівна гарно відгукується про кожного учасника, відмічає подружжя Степанюків. Це хороші, добросовісні люди, Іван Іванович – прекрасний гуморист.  Особливим тембром вирізняються солісти колективу Катерина Іванівна Калініна та Ніна Йосипівна Рибінська. Виконавська майстерність колективу зростала в процесі натхненої та клопіткої праці під керівництвом Олени Василівни Зубок, яка зуміла згуртувати, об’єднати, навчити пісенного мистецтва, закохати в художню красу пісні, навчити відчувати їх найпотаємніших нюансів, відображати художні образи творів, володіти всіма засобами музичної хорової виразності.

   Колектив працює у вокально – хоровому і фольклорному жанрах, репертуар різноманітний за жанром та тематикою. З року в рік виконавська майстерність колективу зростає, поповнюється репертуар новими творами, фольклорними програмами, колектив набуває все більшої популярності та глядацької симпатії. Також репертуар колективу складається з творів місцевого фольклору. Фольклорні програми записуються з уст учасників колективу О. І. Олійник, В. І. Дідух, М. П. Лук’янчук. Ці жінки насправді володіють багатющим джерелом пісенного фольклору. Керівник Олена Зубок проводить велику роботу по зібранню місцевого фольклору Білогірського району.  Велику допомогу у складанні фольклорних програм надає М. П. Лукянчук. Марія Пилипівна пише текст пісень, а я мелодії, - каже Олена Василівна.

    Жодне свято в райцентрі не проходить без участі ансамблю    «Спомин»,  який отримує найгучніші оплески односельчан.  . Це патріотичні твори, обробки українських народних пісень, пісні сучасних композиторів та авторів. Критерієм підбору пісень для керівника колективу є не тільки художня вартість, оригінальність текстів, але й багатство мелодії, тобто художня повноцінність пісні в цілому. В репертуарі колективу складаються твори: на слова К. Грубляка музика А.  Гуківського « Рідний мій краю», слова І. Сльози, музика Ф. Гощука «Привітальна», слова і музика Ф. Гощука « Співа село моє», українська народна пісня «Роде наш красний», слова і музика М. Балеми « Ми твої Вкраїно казаки», слова Жуковського, музика Петричі « Калинова вода», слова О. Кониського, музика М. Лисенка « Боже великий єдиний», слова Власюка, музика Конощенка «Уклін вам, люди», слова Жажитька, музика О. Бердника « Відлуння війни», слова В. Крищенка « Ветеранам другої світової», слова О. Кожемяка, музика М. Люшні « Ветерани». З цими творами колектив приймав участь у обласних та районних святах, а саме : « Свято м. Нітішина» - ( 2004р.), « Свято м. Староконстянтинова» (2008 р.), творча зустріч з ветеранами Великої Вітчизняної війни у Хмельницькому шпиталі (2006, 2007 рр.), до Дня незалежності України в м. Шумськ Тернопільської області (2007р.), запис колективу на обласному телебаченні у програмі « Від усієї душі» (2008р.), учасник обласної виставки « Агро – Поділля – 2007, 2008 рр.» м. Хмельницький, є дипломантом Другого ступеня обласного фестивалю – конкурсу ветеранських хорових колективів м. Хмельницьий (2009р.), а у 2010 р. дипломантом Першого ступеня. Звання «народний аматорський» отримав у 2003 році. Заслуговують високої виконавської майстерності фольклорні програми: « Головиця», «Згадали ми, як молодими були», « Кум і кума», « Дідку, дідку, а я твоя бабка», «Родина на годину,а сусіди назавжди», «Витрибеньки біля криниченьки», «Макітерка», «Ой на Івана, на Купала», «Сватання», «Водіння куста», «З Різдвом Христовим». Ці програми були на обласному театралізованому святі «Зелена неділя» в смт. Гриців Шепетівського району (2003 рік), «Коляда-2005» м. Хмельницький, обласних святах «Великодні дзвони» с. Зіньків Віньковецького району (2006 р.).              

   Народний аматорський ансамбль «Спомин» неодноразово нагороджений грамотами та дипломами відділу культури і туризму Білогірської районної державної адміністрації, обласного управління культури, туризму і курортів Хмельницької обласної державної адміністрації.  

  Велику скриню самобутнього надбання учасники ансамблю «Спомин» з гордістю передають молодому поколінню «зразковому» дитячому фольклорному колективу «Добрий настрій» (керівник Олена Василівна Зубок). У своїх концертних виступах вони практикують спільні фольклорні програми.  Олена Василівна говорить, що має багато планів. Хоче потрапити на міжобласний та міжнародний фестивалі, а ще на « Фолькмюзік». Ми уже туди телефонували, але поки без результату, - каже Олена Василівна.

  Тож нехай ніколи не пересихає криниця душі народної, продовжує битись ключем мудрості у молодих серцях односельчан.  

                                               Зоя Долян

Переглядів: 509 | Додав: yurik_kuchma | Теги: Творчість наших земляків | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024