Субота, 04.05.2024, 05:43
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2011 » Вересень » 27 » «Що потрібно знати, щоб попередити захворювання туляремією»
18:28
«Що потрібно знати, щоб попередити захворювання туляремією»

Туляремія – одна з найбільш розповсюджених природно-вогнищевих інфекцій в Україні. Наш район являється ензоотичним з цього захворювання, а тому про цю інфекцію слід знати. В 90-х роках минулого століття по району було зареєстровано 3 випадки захворювань людей, тоді ж було виділено з навколишнього середовища і збудника інфекції. При дослідженні погадок мишевидних гризунів антитіла до туляремійної палички в поточному році виявлено в 25% досліджених проб, що свідчить про наявність циркуляції збудника туляремії на території району, а отже й ймовірність інфікування людей надзвичайно висока.

Збудником захворювання є туляремійна паличка (франсісела туляренсіс), яка в організм людини може проникати через шкіру чи слизові оболонки очей, респіраторного чи шлунково-кишкового тракту. Цей збудник стійкий в навколишньому середовищі, при низьких температурах, наприклад в замороженому молоці, життєздатний більше 3-х місяців, у звичайному молоці – 8 діб, у висушених шкірках гризунів – до 20 діб. До високих температур, дії ультрафіолетових променів та хімічних речовин – чутлива.

Основним джерелом інфекції є гризуни (миші, водяні криси, пацюки, сусліки, зайці).

Від початку зараження до появи перших симптомів захворювання може пройти до 7-ми днів. Хвороба проявляється раптово: температура тіла підвищується до 39ºС, з`являються головні болі, розбитість, болі в м`язах, іноді нудота та блювота.

Якщо збудник потрапляє в організм через шкіру, то розвивається бубонна форма – регіональні лімфатичні вузли збільшуються, при цьому вони не болючі, мають чіткі форми, іноді можуть вскриватись. При потраплянні в організм людини з інфікованим пилом розвивається легенева форма, коли уражаються бронхи і легені. Хвороба при цьому протікає як затяжний бронхіт, пневмонія. І при цьому має місце збільшення лімфатичних вузлів. Абдомінальна форма характеризується різкими болями в животі. При цьому відмічається інтоксикація організму, що проявляється тяжким перебігом.

Одним із основних напрямків в профілактиці захворюваності туляремією є боротьба з мишевидними гризунами. Проведення суцільних дератизаційних заходів на території району, яке має проводитися в осінній та весняні  періоди має знижувати кількість мишевидних гризунів, а отже і розповсюдження епізоотій серед них. На жаль, ціле направлена робота в цьому напрямку належним чином не організована. Крім цього обов’язковою умовою попередження захворюваності на туляремію – це проведення захисту джерел водопостачання та продуктів харчування від проникнення гризунів. При догляді за тваринами в обов’язковому порядку мають застосовуватися засоби індивідуального захисту, як то спецодяг, спецвзуття, гумові рукавиці, а при роботі з фуражем, особливо в зимово-весняний період, ще й використання респіраторів. І цими заходами не слід нехтувати, адже захворювання легше попередити, ніж потім лікувати, це давно відома істина. Для профілактики туляремії в плановому порядку в природних вогнищах здійснюються профілактичні щеплення населення туляремійною вакциною. Ці щеплення за епідпоказами мають проводитися і сільському населенню нашого району та міським особам, що мають ризик захворіти, в т. ч. мисливцям, працівникам млинів, зерносховищ, та іншим.

Кошти, які з місцевого бюджету мали були б виділені на придбання тулярину та туляремійної вакцини для щеплення підлягаючого населення, а в поточному році згідно плану профщеплень таких осіб 13942, до цих пір не виділені, туляремійна вакцина та тулярин в район не закуплені, а отже і імунопрофілактика туляремії залишається під питанням.

Пройшло 20 років після реєстрації випадків захворювання – чого чекаємо?

Лікар-епідеміолог                                          Заморська Т.О.

Переглядів: 538 | Додав: yurik_kuchma | Теги: «Що потрібно знати, щоб попередити захворювання тулярем | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024