Субота, 04.05.2024, 05:56
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2011 » Вересень » 5 » Легалізація громадських формувань
10:30
Легалізація громадських формувань

Згідно Положення про районні, районні у містах, міські (міст обласного значення), міськрайонні, міжрайонні управління юстиції затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 1707/5 від 23 червня 2011 року одним із основних завдань управління юстиції є забезпечення реалізації державної політики у сферах реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, інших громадських формувань.

Легалізація (реєстрація) громадських формувань полягає у проведенні правової експертизи установчих документів на їх відповідність Конституції та іншим актам законодавства України.

Громадянське формування — це добровільне об'єднання громадян, утворене на основі єдності інтересів з метою спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод.

Право громадян на свободу об'єднання є невід'ємним правов людини, закріпленим Загальною декларацією прав людини, і гарантується Конституцією та законодавством України. Держава сприяє розвитку політичної та громадської активності, творчої ініціативи громдян і створює рівні умови для діяльності їх об'єднань.

Об'єднання громадян, незалежно від назви відповідно до Закону України "Про об'єднання громадян” визначається політичною партією або громадською організацією. Дія цього Закону не поширюється на релігійні, кооперативні організації, об'єднання громадян, що мають основною метою одержання прибутків, комерційні фонди, органи місцевого та регіонального самоврядування, органи громадської самодіяльності, інші об'єднання громадян, порядок сворення і діяльності яких визначається відповідним законодавством. Особливості правового регулювання діяльності профспіілок визначаються Законом України про профспілки.

Відповідно до Законів України "Про об'єднання громадян”, "Про благодійництво та благодійні організації”, "Про політичні партії в Україні”, "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” та інших законів, а також актів Кабінету Міністрів України і Міністерства юстиції України, прийнятих на їх основі та на їх виконання Ізяславським районним упраівління юстиції на цей день зареєстровано: 26 громадських організацій, 2 благодійні організації, 1 філія міжнародної благодійної організації, 72 районних організації політичних партій, 415 структурних утворень політичних партій. Легалізовано шляхом повідомлення про заснування 19 громадських організацій, 342 структурних утворень політичних партій, взято до уваги повідомлення 58 оргланок профспілок про їх належність до всеукраїнських профспілок. В 2011 році надійшло 4 заяви щодо внесення змін по матеріалам об'єднань громадян, зміни внесено відповідно до вимог чинного законодавства, також надійшло 4 заяви щодо ліквідації первинних профспілкових організацій, які ліквідовано згідно чинного законодавства.

Стаття 36 Конституції України гарантує право громадян на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту свої прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інишх інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Обмеження діяльності об'єднань громадян може встановлюватись тільки Конституцією та законами України. Утворення і діяльність політичних партій та громадських організацій, програмні цілі або дії яких спрямовані на ліквідацію Незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, забороняються.

Ніхто не може бути примушений до вступу в будь-яке об'єднання громадян. Належність чи неналежність до об'єднання громадян не може бути підставою для обмеження прав і свобод або для надання державою будь-яких пільг і переваг.

Всі основні питання діяльності об'єднання громадян повинні вирішуватись на зборах всіх членів або представників членів об'єднання. Назва об'єднання громадян визначається рішенням установчого з'їзду (конференції) або загальними зборами об'єднання громадян.

Назва об'єднання громадян повинна складатися з двох частин — загальної та індивідуальної. Загальна назва (партія, рух, конгрес, союз, спілка, об'єднання, фонд, фундація, асоціація, товариство) може бути однаковою у різних об'єднань громадян. Індивідуальна назва об'єднання громадянє обов'язковою і повинна бути суттєво відмінною від індивідуальних назв зареєстрованих в установленому порядку об'єднань громадян з такою ж загальною назвою.

Об'єднання громадян поряд з повною назвою може мати скорочену назву, яка фіксується в установчих та статутних документах об'єднання громадян (рішенні установчого органу, статуті, положенні). Використання назви об'єднання громадян фізичними та юридичними особами, які не належать до об'єднання громадян, для цілей, не пов'язаних з діяльністю цього об'єднання, забороняється.

Об'єднання громадян України утворюються і діють з всеукраїнським, місцевим та міжнародним статусом.

До всеукраїнських об'єднань громадян належать об'єднання, діяльність яких поширюється на територію всієї України і які мають місцеві осередки у більшості її областей.

До місцевих об'єднань належать об'єднання, діяльність яких поширюється на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці або регіону. Територія діяльності самостійно визначається об'єднанням громадян.

Громадська організація є міжнародною, якщо її діяльність поширюється на територію України і хоча б однієї іншої державни.

Легалізація (офіційне визнання) об'єднань громадян є обов'язковою і здійснюється шляхом їх реєстрації або повідомлення про заснування. Діяльність об'єднань громадян, які нелегалізовані або примусово розпущені за рішенням суду, є протизаконною.

Для реєстрації об'єднань громадян його засновники подають заяву. До зяяви додаються статут або положення, протокол загальних зборів, відомості про склад керівництва центральних статутних органів, дані про місцеві осередки, документи про сплату реєстраційного збору, крім випадків, коли громадська організація звільняється від сплати, матеріали місцезнаходження громадської організації.

Після реєстрації громадське формування має право проводити свою діяльність згідно вимог статуту чи положення.

Громадські організації, їх спілки відповідно до своїх статутів можуть засновувати або вступати в міжнародні громадські (неурядові) організації, утворювати міжнародін спілки об'єднань громадян, підтримувати прямі міжнародні контакти і зв'язки, укладати відповідні угоди, а також брати участь у здійсненні заходів, що не суперечать міжнародним зобов'язанням України.

Припинення діяльності об'єднання громадян може бути проведено шляхом його реорганізації або ліквідації (самороспуску, примусового розпуску). Ліквідація об'єднання громадян здійснюється на підставі статуту або рішення суду.

М.Д.Губернатор – начальник Ізяславського

районного управління юстиції

Переглядів: 625 | Додав: yurik_kuchma | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024