П`ятниця, 19.04.2024, 13:07
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2013 » Грудень » 12 » Зроби правильний вибір!
11:21
Зроби правильний вибір!

Професія – невід’ємний атрибут кожного громадянина сьогодні, а професія європейського стандарту – мрія, яка заполонила серця сучасних абітурієнтів. Провівши невеличке тестування в м. Ізяславі, дізналася, що сім учнів із п’ятдесяти готуються до вступу у Польщу. Чим так вабить цей вибір? Які його привілеї та як вступити закордон без знання мови? Відповіді на ці запитання я дізналась, провівши інтерв’ю із двомаособами, які представили мені декілька цікавих фактів про навчання закордоном.

Борис Мирний  перший час з батьками проживав в м. Ізяслав, після того переїхав до м. Хмельницького . У 2011р., закінчивши школу, подав  документи на вступ у Польщу, де навчається уже три роки на факультеті будівництва.

-         Борисе, я знаю, що ти декілька років готувався до вступу закордон. Розкажи, будь ласка, чи легко було освоїти мову, можливо, проявлялися якісь труднощі?

-         Так, я відвідував три роки курси польської мови у м. Хмельницькому.  Такі курси можна підібрати індивідуально, все залежить від здібностей людини. Мову було освоїти не важко,але з часом розумієш, що вона дається не всім. Найбільші труднощі в україномовних людей я помічав не так в граматиці,в сприймані чи розумінні, а саме у вимові. Це, мабуть, найважча частина при вивчені польської мови. Я вже на третьому курсі

 в Кракові і все одно не вмію правильно вимовляти деякі слова. Звісно говорю легко, але ще досі помітнийакцент. 

-         Ти навчаєшся у Польщі уже три роки, чи не помічав якогось негативного ставлення до українських студентів?

-         Перший рік до мене проявляли дуже добре ставлення. На перший погляд здається, що люди тут більш відкриті і дружні, а також привітні. Часто в магазинах тобі завжди скажуть добре слово, на вулиці ніхто не відмовить у допомозі, якщо ти заблукав. Тільки-но я приїхав у Краків мене відразу вразила їхня повага до чужоземців. Але поживши декілька років тут, я почав помічати, що не все так ідеально. З часом дізнаєшся, що не у всіх частинах Польщі добре ставитимуться до тебе, якщо ти прибув з іншої країни.Інколи різниця інтелектуальна і культурна призводить до конфліктів. Є й такі люди, які не люблять українців, як націю,або ставляться донас зверхньо. У мене навіть був такий конфлікт із місцевими жителями на національному ґрунті . На щастя, все закінчилось лише розмовою.

-         Які у тебе плани на життя після закінчення закордонного ВНЗ? Можливо, тобі вже пропонували роботу?

-         В мене ще не має чітких планів, все буде залежати від обставин у майбутньому. Я хочу продовжити навчання. Роботу не пропонували, але я вже підробляв. Як тут кажуть: "Pracadorywcza", що в перекладі: «тимчасова робота». По закінченню ВНЗ планую працювати по спеціальності. Якщо чесно, то дуже хотілося б повернутися на Україну.

-         Які поради або настанови можеш дати для майбутніх абітурієнтів?

-         Раджу всім уміло розставляли пріоритети у житті, адже це дуже важливо.

Ще однією людиною, яка дала мені інтерв’ю була Аня Барденко. Це моя близька подруга, закінчивши  Ізяславську ЗОШ I-III ст. № 1 2013 року, вступила у Польщу цього ж року на художнійфакультет.

Я знаю, що ти вступила в Польщу без будь-якого уявлення про те, що робиться за кордоном. Чи важко тобі було адаптуватися в зовсім незнайомому середовищі?

- Я вступила до польського вузу без знанняпольськоїмови, але дуже швидко адаптувалась і ввійшла в ритм великого міста.

- Чому ти вирішила подати документи на вступ у Польщу? Було це спонтанним рішенням чи ні?

- В Польщу я вирішила поступати через те,що у майбутньому отримаю диплом європейського рівня . Ще років два назад я  ніколи б не подумала ,що буду навчатись і проживати у Варшаві. Мені здавалось, що це дуже важко,але коли я більше дізналась про сам процес вступу закордон, я подумала : «чому б і ні?». Ось по такому принципу було прийняте рішення.

-  Також я довідалась про те, що ти вступала до вузу без знання польської мови. Можливо, зараз ти відвідуєш курси польської мови? 

- Ти правильно підмітила, я і справді до приїзду у Польщу я взагалі не вивчала польську мову.
Але приїхавши туди, довідалась,що для іноземців від кожного вузу пропонуються курси вивчення польської мови.На такі курси можна ходити у вересні ,перед початком навчального року , коли навчання вже почалось .

- Скільки коштують такі курси?

- Курси платні, а ціна залежить від кількості днів, коли ви будете присутні на заняттях.

-  Взагалі, які плюси ти вбачаєш у закордонному навчанні? Можливо, хочеш дати якісь поради для майбутніх абітурієнтів?

- Як я вже казала, що після закінчення навчання отримаю диплом європейського рівня, з яким зможу влаштуватися на перспективну роботу закордоном не тільки у Польщі.Навчання тут проходить у дуже цікавій формі: викладачі пояснюють матеріал, демонструючи презентації .Можу порадити не боятися,якщо вже вирішили вступати закордон ,тоді потрібно все ретельно обдумати і дізнатись всю потрібну вам інформацію.Але я надіюсь, що в майбутньому повернусь до України.

Вищі навчальні заклади у Польщі сьогодні збирають десятки сотень наших земляків. Багато хто хоче отримати вищу освіту європейського рівня, яка допоможе у майбутньому швидко працевлаштуватись.  Витік кадрів – доволі неприємне явище для нашої держави, профілактикою цього буде впевненість в своєму працевлаштуванні на рідній землі, а це саме те чого нам сьогодні бракує. Мрія кожної молодого українця - це покращення освіти на Батьківщині  і впевненість завтрашньому дні.

Слободенюк Олександра  НВК № 5  11 клас

Переглядів: 612 | Додав: yurik_kuchma | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024