Понеділок, 29.04.2024, 17:56
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2011 » Червень » 14 » ЖКГ БЕЗ МАЙБУТНЬОГО
12:01
ЖКГ БЕЗ МАЙБУТНЬОГО
ЖКГ БЕЗ МАЙБУТНЬОГО
Відомо, що в кожному українському місті існує гостра проблема житлово-комунального господарства, яка є найбільш технічно відсталою галуззю економіки з багатьма проблемами, які останнім часом особливо загострилися. Криза, недостатнє фінансування, низька якість надання послуг і ще маса недоліків.

Розв’язати усі ці проблеми можна  шляхом здійснення реформ у житлово-комунальному господарстві (ЖКГ).

 На даний час структура тарифікації послуг побудована  приблизно таким чином, що 43% коштів загальної суми зібраної квартплати йдуть на  заробітну платню працівників, а 39% цієї суми – на податки та обов’язкові платежі і тільки  8% - на будівельні матеріали, 7% - на енергоносії та 3% - на інші витрати.

Безгосподарність та збитковість таких комунальних підприємств не дивина, адже ступінь зносу водогінних, будівельних комунікацій становить 80%, що призводить до додаткових витрат. Системи теплопостачання, які перейшли нам у спадок від СРСР потребують значних коштів  для модернізації. В цій  специфічній і масштабній проблемі існує багато технічних, економічних, фінансових і навіть соціальних аспектів, вона має важливе  політичне значення - і тому потребує вдумливого фахового і професійного обговорення на усіх рівнях, влада повинна взяти на себе відповідальність і оголосити населенню обов'язковий для всіх державний курс.

Отже, чи не єдиним і правильним виходом із цієї проблеми є передання на руки самих мешканців, тобто у приватну власність. Лише господарність та порядність зможе вивести ЖКГ на новий рівень, а надання комунальних послуг буде більш якісним. Створення ОСББ неприбуткової юридичної особи, створеної власниками житлових та нежитлових приміщень ось реальне рішення, яке дозволить накопичити великі суми грошей,  завдяки фінансовому контролю та прозорості використання коштів, які не будуть витрачатися на зарплатню великого штату працівників комунальних господарств, зайві обов’язкові платежі та податки, можуть бути скеровані на ремонт, заміну та вдосконалення зношених і застарілих комунальних систем.  Отож у разі створення ОСББ підвищується зацікавленість, відповідальність і, як наслідок, ефективність управління спільною власністю, поліпшується житлово-комунальне обслуговування. Одним із важливих пріоритетів є те, що будинку надається будинку статус юридичної особи, який сприяє вдосконаленню договірних відносин та розвиткові конкуренції на ринку житлово-комунальних послуг. Укладаючи угоди, голови ОСББ зможуть уважно відстежувати в документах інтереси споживачів, готувати і відстоювати протоколи розбіжностей. Вже  на сьогодні можна відмовлятися від неякісних послуг, вибирати компанію на ринку вивезення побутового сміття, обслуговування ліфтів тощо. Появиться можливість самостійно розраховувати та встановлювати розміри внесків на утримання та експлуатацію житлового фонду. Учасники об'єднання можуть наперед запланувати заходи для поліпшення стану свого будинку, тобто для модернізації та ремонту обладнання всієї будівлі, а також встановлення систем енергозбереження.

Та для створення таких об’єднань мало лише бажання, тому для органів місцевої виконавчої влади необхідно забезпечити лояльні умови. Тобто, не перешкоджати такому утворенню, а навпаки сприяти. Управлінню усіх форм ЖКГ (ЖКО, ЖКП ітп.) при передачі будинку на баланс ОСББ забезпечити його всією необхідною інформацією, документацією, що в подальшому мінімізує зайві витрати, розглянути питання про відкриття окремих рахунків по кожному будинку та погоджувати плани ремонту будинків з будинковими комітетами (якщо вже такі є) задля підвищення прозорості використання коштів. Ці та ще масу рішень сприятимуть просуванню реформ у житлово-комунальному господарстві через розвиток новостворених ОСББ та формувань нових об’єднань у наших містах та містечках.

з повагою, Цюпка Наталія
Переглядів: 501 | Додав: yurik_kuchma | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024