Субота, 04.05.2024, 04:43
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2011 » Листопад » 9 » ВІЛ/СНІД – небезпека зберігається.
16:59
ВІЛ/СНІД – небезпека зберігається.

ВІЛ-інфекція/СНІД набула в Україні загрозливого епідемічного поширення. Епідемічна ситуація щодо ВІЛ/СНІД в районі залишається напруженою, хоч в порівняні з минулим роком і дещо покращилася. За 9 місяців 2011 року по району зареєстровано 7 випадків інфікування ВІЛ проти 12 випадків в минулому році. Захворюваності на СНІД в поточному році не реєструвалося. Всього з 1988 року було поставлено на облік 115 ВІЛ-інфікованих та на 1.10.2011 року на обліку в кабінеті інфекційних захворювань рай поліклініки знаходиться 60 ВІЛ-інфікованих, що складає 104,1 випадки на 100 тис. населення, серед них з діагнозом «СНІД» 9 хворих, 8 дітей народжених ВІЛ-інфікованими матерями, із них в віці до 1-го року 2 дітей. Питома вага дорослих серед ВІЛ-інфікованих становить 86,6%, діти – 13,3%. Інфікованість  чоловіків дещо вища, питома вага чоловіків – 55%, жінки – 45%. Зменшення кількості інфікованих не відбулося за рахунок того, що хтось вилікувався, одного разу заразившись – вилікуватись неможливо.

Збудником ВІЛ є вірус імунодефіциту людини, що відноситься до сімейства ретровірусів. Цей вірус спричиняє загибель Т-лімфоцитів, тим самим порушуючи клітинний та гуморальний імунітет, тобто перед інфекційними захворюваннями інфікований людський організм беззахисний. Вірус у вірусоносіїв знаходиться в циркулюючій крові та лімфатичних вузлах хворих, часто в латентному стані та може бути активованим при дії неблагополучних факторів, а також у секреторних рідинах статевих органів (спермі), грудному молоці. Вірус досить нестійкий в зовнішньому середовищі: чутливий до високих температур та дезінфікуючих розчинів.

ВІЛ-інфекція є захворюванням з природним (статевий і від матері до дитини) та штучним парентеральним шляхом передачі. Про шляхи передачі ВІЛ-інфекції  мають знати всі та вживати заходи направлені на профілактику цього захворювання. І якщо хтось думає, що це лише медична проблема, то зовсім ні. Випадки ВІЛ-інфікування реєструються як серед міського, так і серед сільського населення в молодому працездатному віці: 20-29 років зареєстровано 38 осіб (60,3%), 30-39 років – 14 осіб (22,2%) та 3 осіб в віці 40-49 років (4,8%).

 Інкубаційний період може тривати від 3 до 6 місяців, іноді навіть до 1 року, коли в крові інфікованого з`являються антитіла до ВІЛ, а до захворювання на СНІД можуть пройти роки (в середньому 6-15 років). Враховуючи, що протягом останніх 2-3 років шлях передачі вперше виявлених осіб з ВІЛ-інфекцією є статевий та вертикальний (від матері до дитини), а парентеральний фактично не реєструється, на перший план в профілактиці виходить пропаганда здорового способу життя, дотримання морально-етичних, духовних, культурних цінностей та відповідальна поведінка самого населення.

 ВІЛ-інфіковані зараз виявляються серед вагітних, донорів та при одиничних обстеженнях за клінічними показами. Тому реальна кількість ВІЛ-інфікованих в районі може бути на порядок вища, ніж зареєстровано в КІЗ райполіклініки, адже за медичною допомогою звертаються не всі. І початок захворювання, як то збільшення лімфатичних вузлів, субфебрильна температура, катаральні явища та ін. не пов`язується з ВІЛ-інфекцією. Тому такі заходи як безпечний статевий секс із застосуванням презервативів, забезпечення одного статевого партнера, використання індивідуальних приборів для гоління, зубних щіток, засобів для індивідуальної гігієни, дозволить знизити ризик інфікування.

Питома вага статевого шляху передачі осіб, що стоять на обліку в КІЗ становить 46%, парентеральний шлях – 41,3%, вертикальний (від матері до дитини) – 12,7%. Враховуючи цю статистику іншим профілактичним заходом є недопущення парентерального шляху інфікування, а саме дотримання вимог щодо безпеки лікувально-діагностичного процесу в лікувально-профілактичних закладах шляхом забезпечення для кожного пацієнта індивідуального стерильного набору мед інструментарію як при огляді пацієнта, так і здійсненні будь-якої медичної маніпуляції, в т. ч. гінекологічного огляду, стоматологічного санування, лабораторного обстеження та ін.; здійснення заходів щодо запобігання передачі ВІЛ-інфекції через кров при переливанні крові, її компонентів. Крім цього в районі є вільний доступ до консультування та безоплатного тестування на ВІЛ-інфекцію, які здійснюються в кабінеті «Довіра» при кабінеті інфекційних захворювань райполіклініки. Одним із заходів має проводитися розширення доступу споживачів ін’єкційних наркотиків, передусім ВІЛ-інфікованих, а в нас їх 26 осіб, до замісної підтримувальної терапії та реабілітаційних програм. Потрібно усвідомлювати, що наявність однократного вживання наркотичних речовин шляхом парентерального введення може привести до інфікування. Існує ще небезпека – це випадково травмуватися голкою шприца одноразового використання, які зі слідами крові наркомани залишають будь-де. При випадковому пораненні такою голкою чи то дитина чи доросла людини має звернутися в КІЗ райполіклініки, де буде призначене антиретровірусне лікування та обстеження.

Парентеральним шляхом передачі може інфікуватися людина і при проведенні татуювання, здійсненні пірсингу та при отриманні перукарських послуг при наявності порушення цілісності шкірних покривів, при використанні інструментарію та приладдя попередньо не знеражених та не простерилізованих після ВІЛ-інфікованих.

Захворювання легше попередити, ніж лікувати – це давно відома істина, щодо СНІДу, то це стосується стовідсотково. Вакцина для імунопрофілактики ВІЛ/СНІД до цього часу не створена, хоч в цьому напрямку працюють провідні дослідницькі центри Земної кулі. Тому не будьмо байдужі, і кожен має робити все від нього залежне, щоб цього захворювання було якомога менше в районі.

 

 

Лікар-епідеміолог                                                 Заморська Т.О.

Переглядів: 1834 | Додав: yurik_kuchma | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024