Четвер, 02.05.2024, 19:32
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2012 » Січень » 19 » Відверто про головне. Інтерв’ю з міським головою В. С. Паньковським.
11:53
Відверто про головне. Інтерв’ю з міським головою В. С. Паньковським.

Відверто про головне
Інтерв’ю з міським головою В. С. Паньковським

Більше року минуло з того часу, як ізяславчани більшістю голосів обрали міським головою Валентина Станіславовича Паньковського. «Чесні наміри, прозорі дії і конкретні справи», — саме з таким гаслом йшов на вибори майбутній очільник міста. Що планувалось, що було зроблено та які плани у перспективі. З такими питаннями ми звернулися до Валентина Станіславовича у перші дні нового 2012 року. Адже не всі мешканці Ізяслава мають нагоду поспілкуватись з міським головою, а питань виникає безліч. Саме тому і відбулась наша зустріч з В. С. Паньковським, а розмову, зазначу — досить відверту, ми подаємо на ваш розсуд шановні читачі.
— Валентине Станіславовичу, минуло трохи більше року, як вас було обрано міським головою Ізяслава. Чи не шкодуєте ви, що змінили свій звичний спосіб життя?
— На це питання хочу відповісти народною приказкою — «Бачили очі, що брали». Однозначно, приймаючи рішення балотуватись на посаду міського голови, я не мав жодних ілюзій чи сподівань на легке життя. В жодному разі я не йшов сюди заради заробітної плати, я навіть не знав яка вона, але точно знав, що вона буле нижчою ніж та, що я мав на попередньому місці роботи. Не йшов я на вибори і заради політичного іміджу чи кар’єри. Адже, погодьтесь, в 62 роки починати кар’єру дещо запізно. Що мене спонукало піти на вибори? Я корінний ізяславчанин. Тут жили мої предки і живуть мої нащадки. Саме тому, питання, як виглядатиме наше місто і в яких умовах житимуть його мешканці мені не байдуже. Я вирішив запропонувати свій досвід, свої вміння і знання, набуті протягом всього життя, для покращення життя нашого чудового міста. Виборці повірили мені, і тепер я прикладаю всіх зусиль, аби не розчарувати їх. Чи шкодую я, що взяв на себе відповідальність за ціле місто — звичайно ж ні. Хоча в перші місяці і було трохи важко звикати до нових умов роботи. Як господарник з багаторічним стажем, я звик оперативно приймати рішення та їх виконувати. В цьому, на мою думку, запорука успіху. «Хто перший, той кращий». В умовах теперішньої роботи в Міській раді так не завжди виходить. Адже рішення приймаються колегіально. Часто доводиться витрачати багато часу, щоб переконувати в правильності того чи іншого рішення людей, які часом не володіють достатнім рівне обізнаності в тому чи іншому питанні. Змінився і спосіб життя — вільного часу стало значно менше. Кардинальних змін зазнав і робочий розпорядок. Але всі ці зміни сторицею окупляюся підтримкою людей, які вірять мені і, сподіваюсь, відчувають покращення життя в місті.
— У теперішній заполітизований час міському голові не легко працювати з депутатським корпусом. Чи вдалося вам знайти порозуміння з депутатами?
— Політичні пристрасті більшою мірою притаманні для вищих ешелонів влади. На щастя в Ізяславській міській раді вони рідко проявляються. Звичайно, на перших сесіях, коли формувалися депутатські фракції та групи,відчувалося політичне різнобарв’я, але потім робота перейшла в ділове русло і ми рідко згадуємо про партії. Щоправда зараз, із наближенням чергових виборів, політичні гасла потихеньку набирають обертів, і це, скажу я вам, досить недоречно в теперішній час, коли потрібно ще стільки важливих рішень прийняти для покращення добробуту громади. Як міський голова, я ніколи не підтасовую свої дії під чийсь голос чи політичне забарвлення, а керуюсь лише власною совістю, людяністю порядністю та поточною необхідністю, не намагаюсь при цьому всім сподобатися. На щастя, наразі в міській раді відсутній принцип бездумного голосування лише за фракційним признаком. В раді є значна частина поміркованих депутатів, які незалежно від партійного забарвлення, професійно ставляться до виконання своїх обов’язків. Саме на цю частину депутатів я і орієнтуюся у своїй роботі. Хоча деколи доводиться досить важко, адже я маю лише один, свій голос в раді, хоча, як керівник виконкому, несу відповідальність за все місто. Проблема полягає ще й в тому, що депутати — порядні, як люди і професіонали у своїй галузі не є фахівцями в деяких ключових питаннях і доводиться, часом, витрачати чимало часу, щоб переконати їх проголосувати за те чи інше, здавалося б просте і необхідне рішення. У своїй роботі з міською радою, я керуюсь тим, що кожен депутат — це представник певної частини громади міста, яка через нього висловлює свої думки та побажання. Для оптимальної роботи Ради, намагаємося використовувати вміння та обізнаність депутатів в різних галузях. Керуючись цим принципом, намагалися формувати і комісії міської ради. Кожного депутата, перш за все потрібно поважати, адже за ним стоять виборці, які за нього голосували. Поважаючи депутатів, ми цим самим поважаємо всю громаду міста. Щоправда подеколи рішення приймаються дуже важко. Адже переважна більшість сесій проводиться за участі від 17 до 25 депутатів (із загальної кількості 31), а для прийняття рішення необхідно не менше 16 голосів. Ось і виходить, що ми повинні переконувати депутатів голосувати майже одноголосно, а це не завжди легко зробити.
— Виконком міської ради виконує не менш важливі функції ніж міська рада. Розкажіть про свою команду. Хто працює разом з вами?
— Відверто кажучи, я йшов на вибори міського голови без своєї команди. І після перемоги, очоливши міську раду, привів із собою лише одну людину — свого заступника Леоніда Івановича Валігуру, якого давно знаю як чудового господарника. Довгий час довелось працювати без другого заступника, оскільки не міг знайти достатньо професійну і відповідальну людину. Але все ж людину знайшли і штат нарешті укомплектували. Що ж стосується решти складу виконкому, то він залишився попереднім, я нічого не змінював. Рахую, що недоцільно, на фоні загального браку професійних кадрів, змінювати людей, які довгий час пропрацювали і відмінно орієнтуються в питаннях, вирішення яких на них покладено. Рахую, що весь колектив міськвиконкому працює злагоджено і професійно, саме цьому колективу я завдячую успіхами і здобутками які, наразі, ми вже маємо.
— Якими ж були здобутки міста у минулому році?
— Протягом минулого року ми намагалися зробити якомога більше для міста. Вирішувалися питання благоустрою. Серед них ремонт покрівель цілого ряду житлових будинків по вулицях Жовтневій, Шевченка, Острозькій, Подільській, Гагаріна. Було також зведено опорну стінку, що на меморіалі воїнам-інтернаціоналістам. У належному санітарному стані намагались утримувати вулиці, тротуари, парки, сквери. Було проведено капітальний ремонт тротуарів по вул. Жовтневій (поруч з вул. Вокзальною та вул. Берегового). Серед зробленого і капітальний ремонт в’їздів та тротуарів по вул. Шевченка, капітальний ремонт провулка Вокзального, ремонт вулиць міста, які не мають твердого покриття, придбання та встановлення дорожніх знаків.
Серед найголовніших здобутків вважаю те, що нарешті вдалося вивести із стану банкрутства КП «Комуненерго» та Міськводоканал. Багатостраждальне КП «Комуненерго», яке 2011 рік зустрічало із заборгованістю понад 200 тис. гривень із заробітної плати, з арештованими рахунками, без матеріалів для посипання доріг і тротуарів та ще з великою кількістю проблем, нарешті почало ефективно працювати, стало платоспроможним. Було розблоковано сміттєзвалище твердих відходів; комунальні служби почали збирати сміття по вулицях не лише поруч з багатоквартирними будинками, а й в приватному секторі. Активно ліквідовувалися стихійні сміттєзвалища. Проводиться ремонт і реконструкція ліній освітлення. Вагомим здобутком вважаю і вирішення питання створення міського пляжу, який буде збудовано в цьому році і він відповідатиме всім необхідним нормам та стандартам. Дещо вдалося зробити і в сфері міжнародної діяльності. Ми отримали гуманітарну допомогу на районну лікарню з Німеччини, підписали протокол намірів про співпрацю з містом Острув Мазовєцка (Польща), Ловеч (Болгарія), Брембате ді Сопра (Італія). В березні плануємо підписання договору про партнерство із російським містом Рязань. Це дає можливість нашим обдарованим дітям відвідувати європейські міста, демонструвати там свої таланти, створює умови для продуктивного обміну делегаціями, вивчення досвіду наших сусідів.
На достойному рівні було проведено і святкування Дня міста. Найголовнішим здобутком своєї роботи вважаю те, що ізяславчани нарешті повірили, що вони можуть впливати на стан справ в місті. Жодне звернення від громадян до міськвиконкому не було залишено без уваги.
В жодному разі ми не збираємося зупинятися на досягнутому. Уже в найближчих планах капітальний ремонт тротуарів, подальший ремонт ґрунтових вулиць, капітальний ремонт покрівель житлових будинків, НВК №7, фасадів будинків, облаштування, вже згадуваної, зони відпочинку на річці Горинь. Планується також будівництво павільйону чи облаштування торгівельних рядів по вул. Вокзальній для організації торгівлі сільгосппродукцією безпосередньо виробниками. Будемо і надалі вдосконалювати санітарну очистку міста, ліквідовувати стихійні сміттєзвалища. В проекті також початок будівництва будинку урочистих подій по вул. Грушевського, 28 на місці старої автобусної станції.
— Економічний розвиток міста неможливий без інвестицій. Чи залучаються вони в Ізяславі?
— Відверто кажучи, практично не можливо створити сприятливий інвестиційний клімат в одному окремо взятому місті, в той час, коли держава вцілому не особливо приваблює інвесторів. Звичайно, що Ізяслав має чим привабити потенційного інвестора. Це і 380 гектарів земельної ділянки, яка придатна для залучення під виробничі площі, але пустує після виведення військових частин. А ще значний відсоток непрацюючого місцевого працездатного населення. За минулий рік, використовуючи свої особисті контакти в бізнесі, я проводив в цьому напрямі певну роботу. Так, велися перемовини із підприємцями сусідньої Чехії по питанню будівництва птахофабрики та заводу по переробці непрацюючих акумуляторів. Відбувалися зустрічі з американськими інвесторами по запуску лінії виробництва енергетичних напоїв, а також з поляками, стосовно налагодження виробництва меблів. На жаль все це поки-що лише в стадії, так би мовити, «намірів». В першу чергу потрібно змінювати інвестиційний клімат в державі.
— Які заходи вживаються вами для реформи житлово-комунального господарства? Як ви ставитесь до створення об’єднань співвласників будинків, так званих ОСББ?
— Наразі склалась доволі непроста ситуація в даній галузі. І в першу чергу вона стосується утримання та обслуговування приватизованих квартир. З одного боку приватизована квартира — це аналогія приватного будинку. З іншого — один «живий організм» з енерго-, водо-, газозабезпеченням, коли комунікації однієї квартири проходять через іншу, не дозволяють розрізати будинок, як святковий торт, на частини у вигляді приватизованих квартир. Держава взяла на себе ношу по утриманню в належному стані покрівель, підвалів, фундаментів, під’їздів, фасадів, але в силу об’єктивних та суб’єктивних причин не може це здійснювати належним чином. Ефективне і оперативне вирішення питань з обслуговування будинків і прибудинкових територій я бачу в створенні жителями домових комітетів і їх постійної співпраці з КП «Житлосервіс». Також багато питань можна вирішувати за рахунок співфінансування, залучаючи кошти мешканців та кошти з міського бюджету.
Актуальною залишається проблема заборгованості громадян за отримані послуги. По цьому питанню ми постійно проводимо зустрічі з жителями міста, ведемо з ними тісний діалог. Вважаю, що робота має проводитись за принципом «Платіть — отримуйте». Паралельно з посиленням контролю за сплатою, посилено і контроль за проведенням робіт, наданням послуг. В комунальних службах було взято за принцип чітку реєстрацію та прозорість кількості коштів, які надійшли та об’єму виконаних робіт, відповідно до цих надходжень. Жодної копійки тепер не витрачається не за призначенням. Окрім того активно проводяться заходи зі зменшення втрат в системі водопостачання. Проводиться робота по зменшенню енергоємності водовідведення. Зекономлені кошти залучаються на реконструкцію ліній водопостачання.
Що ж стосується створення ОСББ, то моє ставлення лише позитивне. Це допоможе кардинально змінити на краще ситуацію з утримання будинків, дасть можливість значно ефективніше вирішувати поточні питання. На моє особисте переконання, існуюча система обслуговування будинків ніколи не буде ефективною, незалежно від того, хто буде обслуговувати.
— Сформувати ефективний бюджет міста важко без залучення коштів з районного та обласного бюджетів. Чи складаються у вас ділові стосунки з владою району та області?
— Ізяслав — місто районного підпорядкування і багато в чому залежить як від фінансування з районного бюджету, так і від практичної допомоги по виконанню цілого ряду функцій районною радою та райдержадміністрацією. З радістю зазначу, що співпраця в нас чітко налагоджена та продуктивна. Районна влада, в міру своїх можливостей, іде нам на зустріч, надає кошти на благоустрій міста. Цифри говорять самі за себе, адже лише за минулий рік для міста з районного бюджету було освоєно коштів вдвічі більше, ніж із міського бюджету. Я радий, що в нас складаються ділові стосунки, що діяльність районної ради, райдержадміністрації, так само, як і міської ради направлена на постійне покращення умов проживання ізяславчан.
— Чи налагоджена співпраця з представниками малого та середнього бізнесу? Як вирішуються проблеми пільгових та соціально-незахищених верств населення?
— Я сам вийшов з бізнесу, тому маю контакти та постійно співпрацюю з підприємцями. Вважаю, кожен порядний бізнесмен повинен розуміти, що необхідно якусь частину коштів залучати на благодійництво. Відрадно, що наші підприємці це розуміють: постійно допомагають нам у вирішені важливих соціально-економічних питань. Так, лише за останній рік підприємцями міста було виділено 40 тис. гривень для доставки гуманітарної допомоги лікарні з Німеччини, 30 тис. гривень було зібрано на святкування Дня міста. Ефективно вдається вирішувати питання фінансування робіт із благоустрою міста. За залучені кошти будуємо лінії освітлення, тротуари, допомагаємо діям з малозабезпечених сімей. Приємно, що підприємці розуміють проблеми міста і допомагають в їх вирішенні.
Що ж стосується пільгових та соціально-незахищених верств населення, то, на жаль, від міської влади тут мало що залежить. Цими проблемами опікується держава. В силу об’єктивних причин, поки-що не можемо вирішити проблему пільгового перевезення окремих категорій громадян, досить високими залишаються комунальні платежі. Ми постійно працюємо над цими питаннями, але їх вирішення на рівні міської ради неможливе.
— Чи є проблеми, що вирішуються важко?
— На жаль є в нас і такі проблеми. Основні з них пов’язані із належним врегулюванням земельних відносин. У нас значно поширеніше, ніж в сусідніх містах, самозахоплення земельних ділянок під самобуди гаражів,хлівів, добудов до квартир, а також під будівництво тимчасових господарських навісів, хлівчиків, без оформлення належних документів та дозволів. Це не лише суперечить чинному законодавству, а й погіршує естетичний вигляд міста і його благоустрій. Питання будь-якого будівництва мають вирішуватись цивілізовано. Саме для цього міською радою створено робочу групу з перевірки правомірності розміщення, ведення будівництва і використання об’єктів нерухомого майна, земельних ділянок на території міста. Ми готові співпрацювати із цими забудовниками, в межах наших повноважень узаконювати їхні споруди та по мірі можливості іти на зустріч. Хоча звичайно частину незаконних споруд будемо демонтувати. На сьогодні судом розглядаються вже три справи за даними фактами.
Неабияку проблему створює поява нових стихійних сміттєзвалищ та низька культура частини громадян, котрі дозволяють собі викинути на тротуар не лише недопалок, а й, інколи, цілі пакети зі сміттям. Комунальники просто фізично не встигають прибирати вулиці, що створює непривабливий вигляд міста. Певні проблеми створює і розпиття спиртних напоїв в недозволених місцях. Майже біля кожного магазину стоять палатки, де можна «причаститися». А це не зовсім законно. Надіємось, що спільно з органами внутрішніх справ ми все ж зможемо подолати і цю проблему.
Гостро стоїть і питання нелегального перевезення громадян таксистами, переважна більшість з яких не ліцензовані, а якість підготовки водіїв залишає бажати кращого. Ми не стоїмо осторонь проблеми і намагаємось виправити ситуацію. Так, за нашим проханням, з 15 січня органи внутрішніх справ почнуть перевірку перевізників міста і, надіюся, в Ізяславі залишаться лише ліцензовані таксисти, які надаватимуть цивілізовані та професійні послуги.
— Валентине Станіславовичу, з усього зробленого, що вам принесло найбільше задоволення?
— Задоволення принесло значне покращення роботи комунальних підприємств, які вдалося врятувати від банкрутства. Адже міський голова — це, так би мовити, головний санітар міста і саме по показниках роботи комунальників оцінюється його діяльність. Загалом, задоволений від того, що не даремно йшов на посаду очільника міста, адже переконався — всі питання можна вирішувати, результати є. Хоча, говорячи про задоволення, скажу так — коли працюєш, про задоволення не думаєш.
— Наприкінці розмови, що б ви хотіли сказати ізяславчанам?
— Ізяслав маленьке містечко районного значення. Саме тому є ряд питань, які міська рада, на жаль, не може вирішити. Це і збільшення заробітних плат, і покращення фінансування соціально-культурного забезпечення населення. Але ми спроможні принаймні не вбити віру населення у справедливе вирішення всіх виникаючих питань. Хочу відповідально запевнити всіх ізяславчан, що виконком міської ради разом з комунальними підприємства і закладами дошкільної освіти забезпечить ефективну господарську діяльність в усіх сферах життєдіяльності міста,ефективно використовуватиме бюджетні кошти, шукатиме шляхи їх додаткового надходження і безумовно без їх розкрадання.
Я намагатимусь дотримуватись своїх передвиборних обіцянок і не похитнути вашу довіру до себе. Мої наміри чесні, дії прозорі, а справи конкретні.
— Дякую за відверту та змістовну розмову.

Розмовляв Андрій Полєщенков 


Переглядів: 1371 | Додав: yurik_kuchma | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024