Субота, 04.05.2024, 07:22
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2011 » Листопад » 14 » Туберкульоз – епідемічна ситуація в районі залишається напруженою
11:52
Туберкульоз – епідемічна ситуація в районі залишається напруженою

За 9 місяців 2011 року по району зареєстровано 17 вперше діагностованих випадків туберкульозу, що хоч і менше рівня аналогічного періоду минулого року, коли було виявлено 19 випадків, але при цьому ні хворобливість ні смертність не знизилася,  що свідчить про напруженість ситуації. Серед вперше  діагностованого туберкульозу в 12 осіб  встановлено виділення в навколишнє середовище збудника мікобактерій туберкульозу, а це 70,6% виявлених хворих. З деструкцією легеневої тканини є 10 осіб (58,8%), тобто захворювання виявляється на пізніх стадіях, коли йде вже розпад легеневої тканини і лікування потребує набагато більше часу та коштів.

Захворюваність на туберкульоз виявлено як серед міського так і сільського дорослого населення, суттєво не відрізняється, що  свідчить про наявність епідпроцесу як в місті, так і в селі.  І якщо раніше найвища захворюваність реєструвалась серед осіб старшого віку та пенсіонерів, то на сьогодні – захворівші виявляються серед всіх вікових груп: захворіло в 20-29 років – 3 осіб (17,6%); 30-39 років – 5 хворих (29,4%); 40-49 років – 3 хворих (17,6%); 50-59 років – 2 хворих (11,8%); 60 і старше – 4 хворих (23,5%). Тобто, має місце ріст захворюваності серед непрацюючих осіб молодого працездатного віку. Із числа захворілих непрацюючих осіб – 10 (58,8%), пенсіонерів – 5 (29,4%) працюючих лише 2.

Нажаль серед населення побутує думка, що ні я, ні мої близькі захворіти на туберкульоз не можуть, навіть якщо є безпосередній контакт із хворим. І тому при наявності підозри на захворювання при флюорографічному обстеженні до обстежуватися не поспішають, втрачаючи дорогоцінний час. Легенева тканина не має нервових закінчень, ось чому хворий не відчуває болю, а такі симптоми як стомлюваність, погане самопочуття, слабкість, поганий сон, погіршення апетиту, спітнілість здебільшого мало кого насторожує і навіть наявність невеликого кашлю люди не пов’язують з захворюванням на туберкульоз. Тому слід бути самому на сторожі, адже безсимптомний перебіг туберкульозу на ранніх стадіях клінічно майже не проявляється, а коли є яскраві клінічні прояви (кашель зі слідами крові, підвищення температури тіла), то вже є і деструкція легеневої тканини.

        Джерела туберкульозної інфекції нажаль в нашому районі є, а враховуючи, що шлях передачі повітрянно-крапельний та контактний, а збудник захворювання в навколишньому середовищі досить стійкий, в групі ризику фактично є всі.

 Згідно літературних даних, життєздатність мікобактерій туберкульозу у висохлому стані з пилом зберігається до 3-х  місяців. На тротуарі харкотиння з туберкульозними паличками зберігається на протязі місяця. У ґрунті, воді, в вологих та темних приміщеннях, на підлозі, стінах, предметах – півроку. Фактором передачі можуть служити предмети побуту, в т.ч. посуд, білизна, книги, іграшки, забруднені мікобактеріями, інфікований пил. Збудник може потрапити в організм з інфікованими продуктами харчування – сирим молоком від хворих тварин і молочними продуктами.

Люди можуть заражатися не лише від хворих на туберкульоз людей, а й від хворих тварин. При цьому хворі люди, які виділяють мікобактерії туберкульозу можуть бути джерелом інфекції для домашньої худоби.

Всього на обліку в лікаря-фтізіатра знаходиться 282 особи, що становить 583,4 випадки на 100 тис. населення, із них з активним туберкульозом – 70 осіб (144,8 випадки на 100 тис. населення), в т. ч. з деструкцією легеневої тканини – 35 осіб (50 %), виділяють збудник туберкульозу, що лабораторно підтверджено – 29 осіб (41,4%). Серед хворих, які виділяють збудник туберкульозу 4 особи відмовляються від госпіталізації та лікування, спілкуючись з такими людьми ризик захворювання надзвичайно високий.

Одним із найбільш ефективних заходів щодо своєчасного лікування  захворювання на туберкульоз є раннє виявлення цього захворювання, що можливе при періодичних флюорографічних оглядах.

Ефективність виявлення хворих при флюорографічних обстеженнях значна, так як в 2010 році із 31 вперше виявлених хворих на туберкульоз 16 (51,6%) виявлено при флюорографічному обстеженні, а 15 – при звертанні за медичною допомогою. В поточному році виявлено при флюорографічному обстеженні 12 осіб (70,6%), а при звертанні за меддопомогою – 5 осіб (29,4%), але до обстежилися виявлені особи нажаль із значним запізненням, що привело до наявності деструкцій. Якщо б дообстежилися вчасно, то й лікування було б більш ефективним та й займало б менше часу. Ось чому хочеться звернути увагу на необхідності щороку проходити флюорографічне медичне обстеження та при необхідності здійснення в короткі терміни дообстеження осіб з рентгенпозитивною динамікою; проведення мікроскопії мокротиння тривалокашляючих осіб та хворих з легеневою патологією.

Своєчасне ж виявлення захворювання на туберкульоз дозволить ефективно його пролікувати та не перевести в хронічну форму. На жаль по результатах  9 місяців флюорографічним обстеженням охоплено не все підлягаюче населення, а лише 65,7%. Пересувний флюорограф працював в сільських населених пунктах нажаль обмежений час і залишається значний прошарок осіб, які 2 і більше роки флюорографічно не обстежувались та які можуть бути хворими самі про те не знаючи, особливо якщо мають контакт з  хворими на туберкульоз. А контакт може бути і в маршрутці, і в магазині, і на ринку та ін. В листопаді місяці пересувний флюорограф, за інформацією Ізяславської ЦРЛ, буде працювати в сільських населених пунктах, де можна буде і треба флюорографічно обстежитися.

То ж чи не краще попередити появу захворювання, його своєчасне виявлення, ефективне лікування, ніж виявлення туберкульозу вже за наявності клінічних проявів та з деструкцією легеневої тканини, тим більше, що в районі виявляються хворі з мільтирезистентним туберкульозом, збудник яких не чутливий чи малочутливий до антибактеріальних препаратів. То ж чи потрібно так ризикувати?

Міський та сільські голови, керівники закладів, організацій, підприємств, сільських та фермерських господарств мають пройти флюорографічне обстеження самі та забезпечити обстеження працівників для можливості своєчасного виявлення хворих на туберкульоз.

Тож будьте здорові!

 

Лікар-епідеміолог                                                 Заморська Т. О.

Переглядів: 782 | Додав: yurik_kuchma | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024