Понеділок, 06.05.2024, 10:05
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2012 » Травень » 23 » "Що потрібно знати про ботулізм"
09:52
"Що потрібно знати про ботулізм"

"Що потрібно знати про ботулізм"

Майже щорічно в Ізяславському районі реєструються випадки захворювань на ботулізм, випадки поодинокі, проте, враховуючи серйозність даного захворювання, є необхідність про нього нагадати.

Ботулізм – харчове отруєння, яке характеризується важким токсичним ураженням центральної нервової системи, летальність від якого сягає 20%. Як показують спостереження, причиною захворювання являється продукція домашнього виготовлення – консерви, копченості, соління.

Збудник ботулізму - широко розповсюджений в природі. Резервуаром збудника ботулізму є переважно теплокровні травоїдні тварини. У зовнішнє середовище мікроби (спори) потрапляють з випорожненнями. Розвивається збудник без доступу кисню – в рибі, м'ясі та в герметично закритих консервних банках з продуктами, де і утворюється небезпечний для людини токсин. Оптимальна температура для утворення токсину 20-250 С, тобто кімнатна температура, при якій, спори проростають, бактерії розмножуються і виробляють токсин. Після вживання "такої" продукції виникає захворювання. Токсин, який попадає з їжею в організм людини не руйнується ні в шлунку, ні в кишківнику. По силі своєї дії токсин є найсильніша отрута у природі.

Як відомо, домашні консерви виготовляються з недостатнім режимом стерилізації, а при порушенні ще й умов зберігання стають причиною такого важкого захворювання.

Санепідслужба постійно наголошує на консерви домашнього виготовлення тому, що в нашій області вони являються основною причиною ботулізму.

Причиною виникнення ботулізму можуть стати не лише консерви з м'яса, грибів, овочів та фруктів, а й копченості, солена та в'ялена продукція, яка виготовляється, ще раз підкреслюємо,  в домашніх умовах.

Єдиний та надійний засіб уберегти себе від захворювання – це піддати термічній обробці консерви перед вживанням, або відмовитись від споживання продукту, що викликає у Вас сумніви.

Частіше консерви, в яких є збудник ботулізму не змінюють зовнішнього вигляду. Лише у випадках, коли в банках виникає бомбаж (вздуття кришки), з'являється неприємний запах – це насторожує нас на придатність "такої" консерви до споживання. Разом  з тим, при опитуванні потерпілих, всі вони стверджували, що споживали доброякісні продукти.

Перенесене захворювання не залишає імунітету до ботулізму.

Тому, щоб уникнути отруєння ще раз нагадуємо основні вимоги, яких необхідно дотримуватись населенню:

-         ретельно обробляти тару та сировину для виготовлення консервів (мити, ошпарювати, кип'ятити);

-         при консервуванні продуктів їх необхідно ретельно мити під проточною водою. Вони повинні бути доброякісними, без ознак порчі та гнилі. Для їх приготування необхідно обов'язково додавати лимонну або оцтову кислоту, сіль і цукор. Тобто ті спеції, які створюють середовище, яке не дає змоги вижити мікробам ботулізму;

-         при домашньому консервуванні використовувати автоклав, коли досягається температура 120 градусів С і більше, при якій ботулотоксин інактивується;

-         ні в якому разі не вживати консервів, які мають ознаки бомбажу (тобто вздуття), або які викликають сумніви щодо їх якості, по зовнішньому вигляду, консистенції, запаху та смаку;

-         зберігати домашні консерви необхідно на холоді при температурі від 0 до + 3 градусів С;

-         ні в якому разі не купувати на ринках та місцях продажу консерви, гриби, солену, копчену, в'ялену рибу, які виготовлені приватними особами в домашніх умовах.

Не дивлячись на перестороги, якщо Вам не вдалося уникнути отруєння, - Ви повинні знати, що час від моменту вживання неякісного продукту до клінічних проявів ботулізму складає від шести годин до 10 днів, а частіше він коливається від 8 до 12 годин. Тривалість інкубаційного періоду, важкість перебігу хвороби залежить від дози токсину, що потрапила в організм.  Захворювання розпочинається гостро. З'являється двоїння в очах, послаблюється зір – так званий "зір в тумані" або сітка перед очима, виникає розлад мови, болючий акт ковтання, жування, сухість в роті, нестійка хода, головний біль. Тому, після перших проявів захворювання слід негайно звернутися за медичною допомогою і ні в якому разі не затягувати цей період, оскільки основною причиною смертельних випадків є запізніле звернення  хворих за медичною допомогою, коли захворювання переходить в важку ступінь і настає параліч дихання, а згодом і смерть.

Шановні ізяславчани, якщо застереження будуть вами виконані, ви уникнете цього важкого захворювання і збережете здоров'я своїх рідних та близьких.


                                                                                                                                                                                        Завідуюча санітарно-гігієнічним відділом райсанепідстанції           Яковчук В.Г.  

Переглядів: 544 | Додав: yurik_kuchma | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024