"Що потрібно знати про ботулізм"
Майже щорічно в Ізяславському районі реєструються випадки
захворювань на ботулізм, випадки поодинокі, проте, враховуючи серйозність
даного захворювання, є необхідність про нього нагадати.
Ботулізм – харчове отруєння, яке характеризується важким
токсичним ураженням центральної нервової системи, летальність від якого сягає
20%. Як показують спостереження, причиною захворювання являється продукція
домашнього виготовлення – консерви, копченості, соління.
Збудник ботулізму - широко розповсюджений в природі. Резервуаром
збудника ботулізму є переважно теплокровні травоїдні тварини. У зовнішнє
середовище мікроби (спори) потрапляють з випорожненнями. Розвивається збудник без
доступу кисню – в рибі, м'ясі та в герметично закритих консервних банках з
продуктами, де і утворюється небезпечний для людини токсин. Оптимальна
температура для утворення токсину 20-250 С, тобто кімнатна
температура, при якій, спори проростають, бактерії розмножуються і виробляють
токсин. Після вживання "такої" продукції виникає захворювання.
Токсин, який попадає з їжею в організм людини не руйнується ні в шлунку, ні в
кишківнику. По силі своєї дії токсин є найсильніша отрута у природі.
Як відомо, домашні консерви виготовляються з недостатнім
режимом стерилізації, а при порушенні ще й умов зберігання стають причиною такого
важкого захворювання.
Санепідслужба постійно наголошує на консерви домашнього
виготовлення тому, що в нашій області вони являються основною причиною
ботулізму.
Причиною виникнення ботулізму можуть стати не лише
консерви з м'яса, грибів, овочів та фруктів, а й копченості, солена та в'ялена
продукція, яка виготовляється, ще раз підкреслюємо, в домашніх умовах.
Єдиний та надійний засіб уберегти себе від захворювання –
це піддати термічній обробці консерви перед вживанням, або відмовитись від
споживання продукту, що викликає у Вас сумніви.
Частіше консерви, в яких є збудник ботулізму не змінюють
зовнішнього вигляду. Лише у випадках, коли в банках виникає бомбаж (вздуття
кришки), з'являється неприємний запах – це насторожує нас на придатність
"такої" консерви до споживання. Разом
з тим, при опитуванні потерпілих, всі вони стверджували, що споживали
доброякісні продукти.
Перенесене захворювання не залишає імунітету до
ботулізму.
Тому, щоб уникнути отруєння ще раз нагадуємо основні
вимоги, яких необхідно дотримуватись населенню:
-
ретельно обробляти тару та
сировину для виготовлення консервів (мити, ошпарювати, кип'ятити);
-
при консервуванні продуктів їх
необхідно ретельно мити під проточною водою. Вони повинні бути доброякісними,
без ознак порчі та гнилі. Для їх приготування необхідно обов'язково додавати
лимонну або оцтову кислоту, сіль і цукор. Тобто ті спеції, які створюють
середовище, яке не дає змоги вижити мікробам ботулізму;
-
при домашньому консервуванні
використовувати автоклав, коли досягається температура 120 градусів С і більше,
при якій ботулотоксин інактивується;
-
ні в якому разі не вживати
консервів, які мають ознаки бомбажу (тобто вздуття), або які викликають сумніви
щодо їх якості, по зовнішньому вигляду, консистенції, запаху та смаку;
-
зберігати домашні консерви
необхідно на холоді при температурі від 0 до + 3 градусів С;
-
ні в якому разі не купувати на
ринках та місцях продажу консерви, гриби, солену, копчену, в'ялену рибу, які
виготовлені приватними особами в домашніх умовах.
Не дивлячись на перестороги, якщо Вам не вдалося уникнути отруєння, -
Ви повинні знати, що час від моменту вживання неякісного продукту до клінічних
проявів ботулізму складає від шести годин до 10 днів, а частіше він коливається
від 8 до 12 годин. Тривалість інкубаційного періоду, важкість перебігу хвороби
залежить від дози токсину, що потрапила в організм. Захворювання розпочинається гостро.
З'являється двоїння в очах, послаблюється зір – так званий "зір в
тумані" або сітка перед очима, виникає розлад мови, болючий акт ковтання,
жування, сухість в роті, нестійка хода, головний біль. Тому, після перших
проявів захворювання слід негайно звернутися за медичною допомогою і ні в якому
разі не затягувати цей період, оскільки основною причиною смертельних випадків
є запізніле звернення хворих за медичною
допомогою, коли захворювання переходить в важку ступінь і настає параліч
дихання, а згодом і смерть.
Шановні ізяславчани, якщо застереження будуть вами виконані,
ви уникнете цього важкого захворювання і збережете здоров'я своїх рідних та
близьких.
Завідуюча санітарно-гігієнічним відділом райсанепідстанції Яковчук В.Г.
|