Субота, 04.05.2024, 00:45
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2011 » Листопад » 29 » Що необхідно знати про отруєння рибою
11:43
Що необхідно знати про отруєння рибою


При вживанні риби так як і інших продуктів харчування можуть виникнути харчові отруєння. Ці отруєння можуть бути бактеріального і хімічного походження.

В даний час має місце масове виловлювання риби  з ставків та річок, а тому дана тема є актуальною.

Ікра багатьох риб дуже часто буває отруйною і при вживанні її в їжу можна серйозно отруїтись . В їжу не рекомендовано вживати ікру слідуючи видів риб ; маринок, морени, османів. Крім того в період нересту навіть не отруйних риб  можуть виділятись токсичні речовини і в цей період не варто вживати ікру, печінку і молока риб окунь, скумбрія, щуки. Крім того, що  існують отруйні види риб, будь-яка інша риба може стати такою в результати сартланської хвороби. За звичай такою хворобою риба хворіє підчас цвітіння синьо-зелених водоростей, часто це приводить до загибелі риби, але це проходить на відразу і захворівша риба може в цей час бути використана в їжу. Основною причиною харчового отруєння рибою в цьому випадку являються токсини, котрі потрапляють в внутрішні тканини риби і там концентруються. Отруєння рибою проходять майже миттєво, через кілька хвилин після вживання продукту, коли хворий відчуває біль в області живота, має рвоту, головокружіння і значну слабкість. Інколи симптоми захворювання виникають через 2-3 дні, коли відчувається біль в м`язах, з`являється нудота, рвота, підвищується температура тіла. Захворювання доволі небезпечне, так як згідно статистики  2 випадки із 100 закінчуються смертю.   

Бактеріального походження отруєння рибою можливі в випадку вживання в страву риби при порушенні правил зберігання чи не правильного приготування. Особливо небезпечні в цьому випадку в`ялена чи копчена риба. Якщо риба була засушена не свіжою, ризик виникнення захворювання зростає в десятки раз. Від соленої риби можливо заразитися різними паразитами, так як вона не проходить термічну обробку. А тому, при купівлі риби та рибопродуктів звертайте увагу на запах та зовнішній вигляд продукту, чи риба не є пом`ята, луска не травмована, животик правильної форми, а не надутий, відсутність неприємного запаху із зябр, відсутність помутніння очей. Також слід пам’ятати, що такий метод переробки риби як копчення дозволяє замаскувати сліди не доброякісної риби – сировини, а тому може бути використаний не добросовісними виробниками.  Рибу та рибопродукти не слід купувати в випадкових осіб.

Не слід забувати, що можливо отруїтись і рибними консервами, якщо вміст води в них високий, що сприяє процесам розкладу продукту; наявність в консервах  масла, різних соусів, в яких може міститись велика кількість солей важких металів – свинцю, міді. А саме головне, що не дотримання правил  виготовлення рибних консерв, особливо в домашніх умовах може призвести при їх вживанні до захворювання на ботулізм. Вегетативні форми збудника ботулізму виявляються у кишечнику різних  тварин, птахів, риб, потрапляючи в зовнішнє середовище (грунт, мул озер і рік), спори зберігаються довгий час. Спори збудника ботулізму в анаеробних умовах (без доступу кисню) перетворюються у вегетативні форми (життєздатні), що розмножуються і утворюють токсин. Ботулотоксин – один із найсильніших отрут відомих у природі. 

При появі симптомів харчового отруєння необхідно терміново  промити шлунок розчином питної соди і терміново викликати швидку допомогу.

 Інформувала                                                           

 лікар райсанепідстанції                     В. Г. Яковчук    

Переглядів: 2697 | Додав: yurik_kuchma | Теги: Що необхідно знати про отруєння риб | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024