При вживанні риби так як і інших продуктів харчування можуть виникнути
харчові отруєння. Ці отруєння можуть бути бактеріального і хімічного походження.
В даний час має місце масове виловлювання риби з ставків та річок, а тому дана тема є
актуальною.
Ікра багатьох риб дуже часто буває отруйною і при вживанні її в їжу можна
серйозно отруїтись . В їжу не рекомендовано вживати ікру слідуючи видів риб ;
маринок, морени, османів. Крім того в період нересту навіть не отруйних риб можуть виділятись токсичні речовини і в цей
період не варто вживати ікру, печінку і молока риб окунь, скумбрія, щуки. Крім
того, що існують отруйні види риб, будь-яка
інша риба може стати такою в результати сартланської хвороби. За звичай такою
хворобою риба хворіє підчас цвітіння синьо-зелених водоростей, часто це
приводить до загибелі риби, але це проходить на відразу і захворівша риба може
в цей час бути використана в їжу. Основною причиною харчового отруєння рибою в
цьому випадку являються токсини, котрі потрапляють в внутрішні тканини риби і
там концентруються. Отруєння рибою проходять майже миттєво, через кілька хвилин
після вживання продукту, коли хворий відчуває біль в області живота, має рвоту,
головокружіння і значну слабкість. Інколи симптоми захворювання виникають через
2-3 дні, коли відчувається біль в м`язах, з`являється нудота, рвота,
підвищується температура тіла. Захворювання доволі небезпечне, так як згідно
статистики 2 випадки із 100 закінчуються
смертю.
Бактеріального походження отруєння рибою можливі в випадку вживання в
страву риби при порушенні правил зберігання чи не правильного приготування.
Особливо небезпечні в цьому випадку в`ялена чи копчена риба. Якщо
риба була засушена не свіжою, ризик виникнення захворювання зростає в десятки
раз. Від соленої риби можливо заразитися різними паразитами, так як вона не
проходить термічну обробку. А тому, при купівлі риби та рибопродуктів звертайте
увагу на запах та зовнішній вигляд продукту, чи риба не є пом`ята,
луска не травмована, животик правильної форми, а не надутий, відсутність
неприємного запаху із зябр, відсутність помутніння очей. Також слід пам’ятати,
що такий метод переробки риби як копчення дозволяє замаскувати сліди не
доброякісної риби – сировини, а тому може бути використаний не добросовісними
виробниками. Рибу та рибопродукти не
слід купувати в випадкових осіб.
Не слід забувати, що можливо отруїтись і рибними консервами, якщо вміст
води в них високий, що сприяє процесам розкладу продукту; наявність в
консервах масла, різних соусів, в яких
може міститись велика кількість солей важких металів – свинцю, міді. А саме
головне, що не дотримання правил
виготовлення рибних консерв, особливо в домашніх умовах може призвести при
їх вживанні до захворювання на ботулізм. Вегетативні форми збудника ботулізму
виявляються у кишечнику різних тварин,
птахів, риб, потрапляючи в зовнішнє середовище (грунт, мул озер і рік), спори
зберігаються довгий час. Спори збудника ботулізму в анаеробних умовах (без
доступу кисню) перетворюються у вегетативні форми (життєздатні), що
розмножуються і утворюють токсин. Ботулотоксин – один із найсильніших отрут
відомих у природі.
При появі симптомів харчового отруєння необхідно терміново промити шлунок розчином питної соди і терміново
викликати швидку допомогу.
Інформувала
лікар райсанепідстанції В. Г. Яковчук
|