Субота, 27.04.2024, 18:37
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2013 » Жовтень » 25 » Прокурорський нагляд за додержанням вимог чинного законодавства про запобігання і протидію корупції.
10:35
Прокурорський нагляд за додержанням вимог чинного законодавства про запобігання і протидію корупції.

Прокурорський нагляд за додержанням вимог чинного законодавства про запобігання і протидію корупції.

Корупція є однією з найгостріших проблем у суспільстві. Корупцією є використання особою наданих їй службових повноважень та пов'язаних із цим можливостей з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб або відповідно обіцянка/пропозиція чи надання неправомірної вигоди особі, або на її вимогу іншим фізичним чи юридичним особам з метою схилити цю особу до протиправного використання наданих їй службових повноважень та пов'язаних із цим можливостей.

Під неправомірною  вигодою розуміють грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, що їх без законних на те підстав обіцяють, пропонують, надають або одержують безоплатно чи за ціною, нижчою за мінімальну ринкову.

Законом України «Про засади запобігання та протидії корупції» визначено обмеження щодо використання службового становища, а саме: заборони неправомірно сприяти фізичним або юридичним особам у здійсненні ними господарської діяльності, одержанні субсидій, субвенцій, дотацій, кредитів, пільг, укладанні контрактів, неправомірно сприяти призначенню на посаду особи, неправомірно втручатися в діяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування або посадових осіб, неправомірно надавати перевагу фізичним або юридичним особам у зв'язку з підготовкою проектів, виданням нормативно-правових актів та прийняттям рішень, затвердженням (погодженням) висновків. Також законом встановлено обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, обмеження щодо одержання дарунків (пожертв), обмеження щодо роботи близьких осіб, а також обмеження щодо порушення вимог щодо прозорості інформації.

В 2013 році в ході здійснення нагляду за додержанням антикорупційного законодавства прокуратурою Ізяславського району складено три протоколи про вчинення адміністративних корупційних діянь, зокрема, порушень суб’єктами відповідальності за корупційні правопорушення обмежень щодо використання службових повноважень та пов'язаних з цим можливостей та порушення встановлених законом обмежень щодо прозорості інформації. В усіх випадках протоколи розглянуті судом із винесенням рішень про притягнення винних осіб до відповідальності у вигляді штрафу та сплати суми конфіскованого незаконно отриманого доходу. Особи, що вчинили корупційні правопорушення, підлягають звільненню.

Слід зазначити, що окрім адміністративної відповідальності за вчинення корупційних діянь, можлива і кримінальна відповідальність. Зокрема, це стосується діянь, пов’язаних з службовим підробленням, привласненням бюджетних коштів, зловживанням владою і службовим становищем, службовою недбалістю, одержанням хабара та ряд інших злочинів в сфері службової діяльності.

Старший прокурор прокуратури Ізяславського району                    Ю.Шудра

Переглядів: 450 | Додав: yurik_kuchma | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024