Неділя, 05.05.2024, 19:42
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2012 » Липень » 16 » Профілактика спалаху харчових отруєнь
14:32
Профілактика спалаху харчових отруєнь

Профілактика спалаху харчових отруєнь

 Розпочався черговий період року з святкувань весіль на Ізяславщині і це в свою чергу тягне за собою проблему недопущення спалаху харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань при проведенні організованих заходів.

   Щоб попередити виникнення спалахів харчових отруєнь, організатори заходів, власники об’єктів громадського харчування зобов’язані утримувати території і приміщення об’єктів , де проводяться дані заходи в належному санітарному стані; забезпечити достатню кількість гарячої та холодної проточної води питної якості, холодильного обладнання, посуду, інвентарю, приборів, санітарного одягу, миючих, дезінфікуючих засобів, створення належних умов для дотримання правил власної гігієни працівниками по обслуговуванню та запрошеними на організовані заходи. Необхідно, враховуючи погодні умови, максимально обмежити виготовлення епіднебезпечної продукції (холодці, фаршировані страви, салати з майонезом, кондитерські вироби з кремом, вироби з лівером). Не допускати до приготування страв, обслуговування гостей, миття посуду осіб, які не працюють в закладі громадського харчування, не пройшли медичний огляд та гігієнічне навчання. Заборонити використання страв домашнього виготовлення, а також без документів, що засвідчують безпечність та якість сировини і готової продукції. В обов’язковому порядку зберігати добові проби страв, що виготовлялися.  За 10 днів до організації святкових заходів повідомляти райСЕС для проведення необхідних протиепідемічних заходів.

До харчових токсикоінфекцій відносяться надзвичайні різноманітні захворювання, які поєднують загальні ознаки. По-перше , вини поширюються аліментарним шляхом, тобто попадають в організм людини з їжею, у яку проникнули збудники цих захворювань (стрептококи, стафілококи, сальмонели, протей і т. д.). По-друге, головним хвороботворним фактором, що обумовлює розвиток харчової токсикоінфекції, є не стільки самі мікроби , скільки їх токсини – отруйні речовини , що утворюються в результаті життєдіяльності цих мікроорганізмів та при їх руйнуванні. Мікроби можуть потрапити в продукти і страви під час їхнього виготовлення, зберігання, транспортуванні і продажу. Продукти, що містять токсин, по зовнішньому вигляді і запаху нічим не відрізняються від доброякісних. Багато збудників харчових токсикоінфекцій здатні утворювати токсин не тільки в їжі, але і в організмі людини. Руйнуючись у шлунку і кишківнику, вони виділяють додаткові порції токсичних речовин. Токсини, які отримані з їжею, так і ті, що утворилися в організмі викликають запальний процес у слизовій оболонці шлунку, товстої і тонкої кишки (гастроентероколіт). Порушення проявляються болями у животі, нудотою, багаторазовою блювотою, проносом. Ці симптоми з`являються вже через 2-4 години після вживання не доброякісних продуктів. Всмоктуючись з кишківника в кров, токсини впливають буквально на всі органи і системи в результаті чого підвищується температура тіла, з`являється озноб, тахікардія, знижується артеріальний тиск і може виникнути непритомний стан.

Також слід звернути увагу, що даний час року є початком завезення і вживання населенням нашого району ранніх баштанних культур, які вирощені в південних регіонах України. А тому закупівлю даної продукції обов’язково проводити з посвідченнями про якість, тобто про вміст нітратів і отрутохімікатів, які широко застосовуються при вирощенні даної продукції.  

Крім того, доводжу до відому власників об’єктів громадського харчування, торгівлі, ринку, що питання про заходи «Щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення у 2012 році» заслухано на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій облдержадміністрації 21.06.2012 р., де зобов’язано власників даних об’єктів привести об’єкти в відповідність діючих державних санітарних правил, а Ізяславській райсанепідстанція і управлінню ветеринарної медицини здійснювати дієвий контроль за дотриманням санітарно-протиепідемічних заходів на даних об’єктах.

 

 

Інформувала завідуюча санітарно-гігієнічним відділом                                   В. Яковчук   

Переглядів: 457 | Додав: yurik_kuchma | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024