Понеділок, 06.05.2024, 03:19
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2012 » Травень » 21 » Профілактика отруєнь грибами
09:01
Профілактика отруєнь грибами

Профілактика отруєнь грибами 

 На Ізяславщині  проходять тривалі весняно-літні дощі і завзяті грибники передбачають про можливість появи перших літніх грибів в лісах. Проте Ізяславська райсанепідстанція застерігає, що це можуть бути поруч з літніми малятами і отруйні гриби. За останніми даними, має місце отруєння дикорослими грибами з 5-ма потерпілими в Новоушицькому районі.

Гриби – дуже цінний високобілковий продукт харчування. За вмістом білка вони переважають ягоди, фрукти, овочі, кілограм сушених грибів за калорійністю порівнюється до 3 кг. м’яса чи риби, окрім того, гриби  вирізняються високим вмістом вітамінів (В1, В6, РР, С) та мінеральних речовин ( фосфор, кальцій, цинк, мідь, залізо, марганець).

Але перш ніж кинутися до лісу за всіма цими «вітамінами», треба памятати, що з майже 500 видів грибів, які ростуть на Україні, лише 12 можна вживати в їжу. До того ж, їстівні гриби можуть бути отруйними, так як вбирають в себе токсичні речовини з навколишнього середовища, а тому не потрібно збирати гриби поблизу автодоріг, сміттєзвалищ, залізниці.

Гриби необхідно в день їх збирання перебрати, промити і піддати кулінарній обробці (прокип’ятити – 10 хв., відвар злити. Тільки після цього гриби можна варити або смажити). Готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді. Не давайте їсти гриби малолітнім дітям.

Ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте,  якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися. Намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби „білі”, „бабки”, „моховики” тощо, в наших широтах серед них найменша кількість отруєних. Ніколи не застосовуйте „домашні” методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок, вони, окрім помилок нічого не дають.

Якщо Ви допустилися помилки, слід пам’ятати, що першими симптомами отруєння грибами є нудота, блювання, біль у животі, пронос і  з’являються вони через 1-4 години після вживання з’їдених грибів.

Перші дії при отруєнні грибами:

1.Викличте «швидку допомогу ».

2.Терміново промийте шлунок (випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцю чи підсоленою водою, натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювання, прийміть 4-5 таблеток активованого вугілля.

Лікар райсанепідемстанції                            В.Г.Яковчук
Переглядів: 535 | Додав: yurik_kuchma | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024