П`ятниця, 03.05.2024, 12:32
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2013 » Березень » 27 » Про особливості нарахування та сплати єдиного внеску в запитаннях та відповідях
11:35
Про особливості нарахування та сплати єдиного внеску в запитаннях та відповідях

Про особливості нарахування та сплати єдиного внеску в запитаннях та відповідях


Питання нарахування  і сплати  єдиного  внеску є надзвичайно актуальним. Сьогодні  фахівці Фонду  прокоментують деякі  з них.

1. Особа  маю постійне місце роботи та одночасно здійснює підприємницьку діяльність за спрощеною системою оподаткування. Чи зобов'язана вона сплачувати єдиний соціальний внесок як приватний підприємець і чи буде враховано це при  нарахуванні пенсії ?

Законом України  «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі Закон) визначено, що громадяни, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях на умовах трудового договору(контракту), або на інших умовах, є платниками  єдиного внеску, а підприємства, установи, організації - роботодавцями та платниками єдиного внеску до Пенсійного фонду, на яких покладено обов’язок  щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове  соціальне страхування.

Відповідно  п. 4 ч.1 ст.4 Закону, фізичні особи – підприємці, в тому числі  які обрали спрощену систему оподаткування, також визначені платниками єдиного внеску.

 Відповідно до норм Закону суміщення  підприємницької діяльності  з трудовою діяльністю в іншій установі не звільняє підприємця від сплати єдиного внеску.

Враховуючи вищезазначене, фізична особа - підприємець, яка одночасно є найманим працівником в установі, сплачуєте  єдиний внесок на загальних підставах в розмірі, який має бути не менше  34,7% від мінімального розміру  заробітної плати встановленого законодавством.

Щодо заробітної плати (доходу), яка враховується  для обчислення пенсії, Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування"  встановлено, що до стажу роботи зараховується будь-яка робота, на якій працівник підлягав обов'язковому державному соціальному страхуванню. Тобто  для  обрахунку розміру  пенсії  особи врахується як заробітна плата  за основним місцем роботи так і нарахована сума єдиного внеску з підприємницької діяльністі, якщо з неї  сплачені страхові внески.

2. Підприємецьперебуває  на спрощеній системі оподаткування та отримую пенсію як військовий пенсіонер за вислугою років . Чи зобов'язаний він сплачувати єдиний соціальний внесок?

Фізичні особи – підприємці, які перебувають на спрощеній системі та є пенсіонерами згідно п. 4 ч.1 ст.4 Закону є платниками єдиного внеску.

Відповідно до Закону України „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України”, який набув чинності 6 серпня 2011 року, до частини 4 статті 4 Закону України „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” внесено зміни, згідно із якими особи, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами  та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі  особи можуть  бути  платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі .

Згідно  Закону  України «Про загальнобов’язкове державне пенсійне страхування» пенсіонер -  це особа, яка відповідно до цього  Закону отримує  одну із пенсійних виплат як пенсія за віком, пенсія по інвалідності  внаслідок  загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності  з дитинства)  та пенсія  у зв’язку  з втратою годувальника. Умови призначення  пенсії за віком  визначені  статтею 26 даного  Закону.

Отже положення ч.4 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»  поширюється на осіб, яким призначено пенсію за віком згідно Закону України «Про загальнобов’язкове державне пенсійне страхування».

Фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності,  які перебувають на спрощеній системі оподаткування, та  отримують пенсію, призначену відповідно до  інших законів України, сплачують єдиний внесок на загальнобов’язкове  державне соціальне страхування на загальних підставах.

3. Як сплачується   єдиний соціальний внесок для підприємців на загальній системі оподаткування ? Чи потрібно сплачувати єдиний внесок за місяць,  в якому не отримано дохід?

Відповідно до п.2 ч.1 ст.7 та ч. 11 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» для фізичних осіб — підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування, єдиний внесок  встановлюється у розмірі 34,7% бази нарахування, якою  є сума доходу, отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід. Мінімальний розмір єдиного внеску має бути сплачений тільки в тому разі, якщо  підприємець отримував дохід.

Сплата єдиного внеску  здійснюється  протягом року але не пізніше 10 лютого року, наступного за звітним роком, на підставі даних річної податкової декларації.

Довідково:  20 квітня 2014 р. закінчується термін сплати єдиного внеску за І квартал  підприємцями, які перебувають на спрощеній системі оподаткування. 

 

Управління Пенсійного фонду України в Ізяславському районі.

Переглядів: 558 | Додав: yurik_kuchma | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024