Понеділок, 29.04.2024, 06:38
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2013 » Вересень » 25 » “ Небезпека отруєння грибами”
12:28
“ Небезпека отруєння грибами”

                                    " Небезпека отруєння  грибами

Україна відноситься до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним, але ця традиція несе в собі значний ризик щодо отруєння. З початку року до лікарні з ймовірним отруєнням грибами  звернулися 12 жителів  Хмельниччини, з них зареєстровано чотири випадки отруєння грибами. Найчастіше отруєння виникає внаслідок споживання блідої поганки, хоча реєструються випадки, що пов’язані із вживанням таких видів, як рядовка тигрова, печериця жовтошкіра, строчки, гриб-парасолька цегляно-сіро-червоний, опеньок несправжній тощо.

Ізяславський РС ГУ ДСНС України у Хмельницькій області нагадує, для того щоб уникнути отруєння існують певні умови.

1. Якщо ви відмовились від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі і споживаєте штучно вирощені печериці, що купуєте в магазинах, то отруєння виключається.

2. Якщо ви не можете відмовитись від цього продукту, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

3. Якщо ви все таки відправились до лісу на "тихе полювання”, необхідно знати наступне:

- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;

- якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;

- намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби "білі”, "бабки”,  "моховики” тощо. В наших широтах серед них найменша кількість отруйних;

- якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;

- перед приготуванням страв із грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;

- не вживайте сирих грибів;

- перед приготуванням будь-якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;

- готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в  емальованому посуді;

- не давайте грибів малолітнім дітям;

- ніколи не застосовуйте "домашні” методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок, вони, окрім помилок нічого не дають.

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

"Усі їстівні гриби мають приємний смак".

"Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний".

"Усі гриби в молодому віці їстівні".

"Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".

"Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".

"Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".

"Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".

"Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".

4. Якщо отруєння все ж таки виникло, або ви його підозрюєте, негайно промийте шлунок слабким соляним розчином. Незважаючи на тимчасове полегшення вашого стану негайно зверніться до найближчої лікувальної установи.

Настійно радимо:

не збирайте і не їжте дикорослі гриби зовсім. Бережіть своє здоров'я та життя!

Ізяславський РС ГУ ДСНС у Хмельницькій області

Переглядів: 519 | Додав: yurik_kuchma | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024