Понеділок, 06.05.2024, 06:18
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2012 » Березень » 20 » Місячник благоустрою та санітарної очистки. Основні завдання та проблеми
19:35
Місячник благоустрою та санітарної очистки. Основні завдання та проблеми

Місячник благоустрою та санітарної очистки. Основні завдання та проблеми

Ось нарешті хоча і  з деяким запізненням наступила довгоочікувана   весна. Швидко розтанув сніг, оживає природа, однак, разом з тим активізуються збудники інфекційних хвороб. Розмноженню патологічних мікроорганізмів сприяє значна кількість сміттєзвалищ в місті та районі, розповсюдженню – неякісна питна вода, порушення умов реалізації харчових продуктів, забруднення водойм, тощо.

А епідемічна ситуація в районі залишається нестабільною.

Так показник вперше виявленої захворюваності на туберкульоз залишається вище  обласного показника 53,1 на 100 тис. населення проти 47,4 на 100 тис. населення по області. 

По захворюваності на гострі ентероколіти Ізяславський район знаходиться на 3 –ому місці в області, показник становить 109,1 на 100тис. населення, обласний показник становить 186,8  на 100 тис. населення.

В 2011році реєструвались і інші кишкові захворювання: дизентерія ( 2 випадки), сальмонельоз ( 1 випадок),інші. 

Незважаючи на значне зниження захворюваності на гельмінтози, даний показник залишається одним з вищим по області – 12064 на 100 тис. населення.

Збільшенню захворюваності по даним нозологіям сприяє неякісна питна вода, стихійні сміттєзвалища.

У відповідності до Розпоряджень  районної адміністрації  в районі щорічно оголошується місячник санітарної очистки та благоустрою, під час якого передбачається   провести очистку територій сіл, придорожніх та прибережних смуг від побутового сміття, провести  благоустрій кладовищ, меморіальних комплексів, зон рекреації в селах, проведення весняної дезінфекції водомереж та криниць громадського користування та інші заходи, спрямовані на попередження  інфекційних захворювань

 Зупинюсь на виконанні окремих заходів.

 В районі 750 громадських криниць. В 2011р. була проведена певна робота по покращенню санітарно –гігієнічного стану громадських криниць: відремонтовано понад 60 криниць,  проведена весняна та осіння дезінфекція всіх криниць, частково – очистка від мулу.

В районі на контролі райСЕС 1 міський, 40 сільських водопроводів та 58 відомчих водопроводів.  Слід відмітити , що якість водопровідної води нестабільна. І хоча відсоток  нестандартних проб по мікробіологічним показникам зменшився порівняно з 2010роком, однак залишається вище середньо обласного показника  - 4,3% ( 2011р.);по санітарно – хімічним показникам якість води погіршилась: % відхилень збільшився  з 4,06% ( 2010р.) до 5,6 % ( 2011р.).

Якість криничної води викликає тривогу. І хоча завдяки проведеним заходам по ремонту, дезінфекції громадських криниць, якість криничної води  покращилась, однак фіксується високий відсоток відхилень як  по мікробіологічним показникам  9,1% ( 2011р.) так і по санітарно хімічним показникам  29,2% ( 2011р.). Отже, майже кожна третя криниця не відповідає санітарним нормам по якості  води; відхилення фіксувались по рівню нітратів, вмісту кишкової палички, що небезпечно.

В 2012р. виявлялись нестандартні проби з криниць сіл:  Ліщани, Плужне, Білогородка, інших населених пунктах.

Враховуючи наявність фактів нестандартних, неякісних проб, які виявлялись навіть при вибіркових дослідженнях, дуже важливо провести заходи щодо покращенню санітарно –технічного стану громадських криниць та сільських водопроводів, провести очистку та дезінфекцію криниць та водомереж, відновити огорожі зони 1-ого поясу свердловин, провести очистку криниць від мулу, зобов’язати працівників, які обслуговують водоспоруди пройти відповідний медичний огляд,  тощо.

Хочу окремо підкреслити, що  враховуючи наявні факти неякісної води, затоплення вододжерел ґрунтовими водами,   воду у весняний період слід обов’язково кип’ятити. 

Приємно відмітити активну роботу по санітарній очистці працівників КП” Житлосервіс”,  райавтодору,  голів сіл: Плужне, Клубівка, Васьківці, Ліщани, Борисів, Білогородка, інші. Однак, роботи ще багато як по місту так і по району.

Держсаннаглядом Ізяславського району щоденно проводить рейдові перевірки санітарного стану територій сіл та міста із застосуванням адмінсанкцій. Станом на 20.03.2012р. оштрафовано 6 посадових осіб, рейди продовжуються.

Я звертаюсь до керівників комунальних служб, керівників установ всіх форм власності, приватних підприємців: ліквідуйте стихійні сміттєзвалища. Попереджаю, що рейдові перевірки санітарного стану продовжуються. В разі виявлення порушень санітарного стану будуть застосовуватись заходи адмінвпливу.

Вважаю, що тільки сумісними зусиллями районної адміністрації, голів сіл, контролюючих організацій, мешканців міста та району ми можемо домогтись своєчасного виконання заходів щодо благоустрою населених місць, а відповідно  зниження рівня інфекційної захворюваності серед населення району.

 Хочу звернутись і до всіх громадян міста та району: не викидайте сміття навколо себе, утворюючі стихійні сміттєзвалища; адже ж чисто буде там, де не смітять, а чистота – це запорука здоровя.

Головний державний санітарний лікар                           Нечипорук А.Г. 


Переглядів: 628 | Додав: yurik_kuchma | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024