Понеділок, 29.04.2024, 15:58
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2011 » Червень » 7 » "Ліс для людей - люди для лісу"
14:57
"Ліс для людей - люди для лісу"

"Ліс для людей - люди для лісу"

  Відомо, що першооснова життя людини знаходиться у природі. Одним з наймогутніших факторів природи є ліс, як жива саморегулююча система співжиття дерев, трав’яних рослин, тварин, птахів, комах, грибів, мохів і мікроорганізмів, які впливають один на одного, взаємодіють між собою і зовнішнім середовищем.

   Символом стосунків людини з природою було всесвітнє райське дерево, яке давало їй їжу, зігрівало полум’ям вогню, з нього людина будувала собі житло і виготовляла знаряддя праці. Дерево споконвічно обожнювалось людиною.

  В нинішній бурхливий час технічного прогресу і надмірного забруднення природи слід ще більше шанувати і оберігати лісові насадження насамперед за їх екологічні середовище, утворювальні функції, а вже потім за економіко-господарські.

   Ліс – це найбільш могутній тип рослинного покриву і головний компонент біосфери. Він, в основному, забезпечує екологічну безпеку і збереження біосфери нашої планети.

   Ліс виконує неоцінимі і найголовніші водоохоронні, водо регулюючі, ланшафтно- і кліматоутворювальні, ґрунтозахисні, санітарно-гігієнічні, рекреаційні і культурно-естетично-виховні функції.

  Першочерговими проблемами охорони лісової природи Білогірщини та Ізяславщини лісівники вважають такі:

- збільшення лісистості за рахунок заліснення земель, не придатних для сільськогосподарського використання, створення захисних насаджень;

- підвищення продуктивності і біологічної стійкості лісів, посилення їх водоохоронно-захисної та гідрологічної ролі;

- освоєння та заліснення усіх еродованих земель;

поліпшення породного складу лісів шляхом своєчасного і якісного проведення рубок догляду;

- розширення сировинної бази з дикорослих плодових та ягідних дерев;

- розширення зелених зон навколо міст і населених пунктів, їх внутрішнє озеленення;

- впровадження наукових основ охорони природи та біологічних методів боротьби з шкідниками і хворобами дерев і чагарників.

  Професія лісівника чи не одна з найстаріших. Працівники лісу дбають про розширення, збереження і примноження лісових багатств, здійснюють заходи по охороні та захисту зелених насаджень.

   Не винятком стало й Білогірське лісництво  ДП" Ізяславське лісогосподарство". Знаходиться на двох районах. З часу організації лісгоспу дане лісництво засаджує понад  30 га  в рік нових лісів на землях сільськогосподарського призначення.

  Його землеволодіння розміщені у північно-західній частині Білогірщини. На території 2 пам’ятки природи, це насадження модрини європейської.

 Загальна площа лісгоспу становить 3430тис. гектарів, з них 1100 гектарів займають Ізяславські ліси.

   Варто зазначити, що зелений запас лісгоспу не має особливого експлуатаційного значення. Виконує природоохоронну, рекреаційно-оздоровчу, захисну функції.

    Значну роль у відновленні лісів України відіграє і лісгосп, про який іде мова. Його основним завданням є створення нових насаджень в обсягах, що перевищують їх вирубування, та заліснення земель, непридатних для ведення сільського господарства.

   Вправно керує лісгоспом уже сьомий рік, талановитий директор Вадим Курельчук , а незамінним його помічником є головний лісничий Зайчук Віталій Петрович. Під їхньою опікою щорічно садиться 130 тисяч лісових насаджень.  Для цього крім базового лісорозсадника у Білогірському лісництві створено новий, де вирощується 4 тис. сіянців основних лісоутворювальних порід. Здебільшого у розсадниках можна зустріти дуб звичайний, дуб червоний, яблуні, клени, ялину звичайну тощо. Завдяки грамотним, часто неординарним підходам до ведення лісового господарства у цьому підприємстві постійно збільшується питома вага земель, вкритих лісовою рослинністю, площа штучних насаджень, підвищується середній запас насаджень.

   Роботи неймовірних обсягів і користі щоденно виконують невтомні працівники цього господарства. А їх лише 20 чоловік, Євген Казимирович Стафурський найстарший 75 літній працівник. 

  Науково грамотних підходів шукають лісівники цього підприємства при веденні лісового господарства, тому всі напрямки діяльності галузі знаходяться на високому рівні розвитку. 

                                                                   Зоя Долян

Переглядів: 761 | Додав: yurik_kuchma | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024