Четвер, 25.04.2024, 07:00
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2013 » Грудень » 13 » Як подавати звіт по єдиному соціальному внеску?
13:34
Як подавати звіт по єдиному соціальному внеску?

Підприємство немає найманих працівників: чи потрібно подавати звіт із єдиного соціального внеску?

– Відповідно до п. 2.13 розділу ІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 09 вересня 2013 року № 454 "Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” (далі - Порядок № 454), який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 20 вересня 2013 року за № 1628/24160, якщо юридичні особи не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, звіт до органів доходів і зборів ними не подається.

Фізичні особи - підприємці зобов'язані подавати звіт незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність, крім фізичних осіб - підприємців, зазначених у пункті 3.3 розділу III цього Порядку № 454 (п. 2.14 розділу ІІ Порядку № 454).

Підприємець змінив систему оподаткування: як подавати звіт по єдиному соціальному внеску?

Для фізичних осіб - підприємців, які обрали різні системи оподаткування, передбачено заповнення різних таблиць звіту, а звітує сама за себе фізична особа – підприємець лише раз на рік

Пунктом 4.18 розділу IV Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 р. №454, передбачено, що фізичні особи - підприємці, які протягом звітного року змінювали систему оподаткування, формують та подають до органів доходів і зборів один звіт з наявним титульним аркушем, який включає дві таблиці: таблицю 1 та таблицю 2 додатка 5, що має назву «Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

Це пов’язано з тим, що для фізичних осіб - підприємців, які обрали різні системи оподаткування, Порядком передбачено заповнення різних таблиць звіту, а звітує сама за себе фізична особа – підприємець лише раз на рік.

Нагадуємо, що пунктом 4.10 розділу IV Порядку визначено, що фізичні особи  - підприємці, крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, самі за себе формують та подають до органів доходів і зборів звіт згідно з таблицею 1 додатка 5 до цього Порядку.

В той же час пунктом 4.11 розділу IV Порядку визначено, що фізичні особи  - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, самі за себе формують та подають до органів доходів і зборів звіт згідно з таблицею 2 додатка 5 до цього Порядку.


Заповнення реквізитів платіжного документа на сплату ЄСВ.

При сплаті платежів до бюджету платник податків заповнює поле «Призначення платежу» розрахункового документа з урахуванням вимог наказу Міністерства фінансів України від 07.07.2012 № 817 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 30.07.12 за №1287/21599 (далі – Порядок). 

     Порядком передбачено, що у реквізиті «Призначення платежу» розрахункового документа зазначається в:

     полі 1 – службовий код («*»);

     полі 2 – розділовий знак « ; » та код виду сплати; 

     полі 3 – розділовий знак « ; » (код за ЄДРПОУ у разі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування);

     полі 4 – розділовий знак ”;” та роз’яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі;

     полі 5 – розділовий знак « ; »;

     полі 6 – розділовий знак « ; »;

     полі 7 – розділовий знак « ; ».

     В залежності від виду сплати в полі №2 «Призначення платежу» розрахункових документів вказується відповідний код сплати згідно із додатком до Порядку.

     Згідно з додатком 8 «Указівки щодо заповнення реквізитів розрахункових документів на паперових носіях, їх реєстрів і заяви про відкриття акредитива» до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року №22, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 березня 2004 року за №377/8976 із змінами та доповненнями у реквізиті «Отримувач» під час сплати платежів до бюджету зазначаються найменування (повне або скорочене) відповідної установи, на ім’я якої відкрито рахунки для зарахування надходжень до державного та/або місцевих бюджетів, найменування території та код бюджетної класифікації.

 

Зміна прізвища фізичною особою підприємцем, що перебуває на спрощеній системі оподаткування: чи потрібно змінювати свідоцтво?

Відповідно до п. 298.4 ст. 298 Податкового кодексу у разі зміни прізвища, імені, по  батькові фізичної особи – підприємця заява подається протягом місяця з дня виникнення таких змін.

Територіальний орган Міндоходів України вносить зміни до раніше виданого свідоцтва в день подання платником єдиного податку заяви.

У разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності платники єдиного податку першої і другої груп подають заяву не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни А платники єдиного податку третьої і п’ятої груп заяву подають разом із податковою декларацією за податковий звітний період, у якому відбулися зміни.

За бажанням платника єдиного податку раніше видане свідоцтво може бути замінено та отримано нове за наявності у такого платника обставин, визначених у п.299.12 ст. 299 ПКУ зокрема, у разі зміни прізвища, імені по батькові фізичної особи – підприємця.

До отримання нового свідоцтва платник єдиного податку здійснює господарську діяльність на підставі раніше виданого свідоцтва, яке повертається територіальному органу Міндоходів України в день отримання нового свідоцтва (п. 299.13 зазначеної статті).


Платники єдиного податку повинні видавати розрахункові документи.

 

Платники єдиного податку першої-третьої груп, згідно з п. 296.10 Податкового кодексу України, не застосовують реєстратори розрахункових операцій. Аналогічна норма передбачена також у ст. 9 Закону України  від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Проте навіть такі підприємці зобов'язані видати покупцю на його вимогу розрахунковий документ — тобто документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункову квитанцію тощо), який підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг.

Вимоги до форми та змісту розрахункових документів встановлені Порядком реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, що затверджений Наказом Міністерства доходів і зборів України від 28.08.2013 р. № 417.

Переглядів: 996 | Додав: yurik_kuchma | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024