П`ятниця, 03.05.2024, 07:14
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2011 » Березень » 23 » Ізяславська райСЕС інформує
10:35
Ізяславська райСЕС інформує

Керуючись законодавчими актами і наявністю сприятливих погодніх умов для проведення  профілактичних заходів, Ізяславською райсанепідстанцією направлено санітарні приписи голові міської і сільських Рад про організацію і проведення весняної санітарної очистки населених пунктів в тому числі очистки і знезараження криниць громадського користування.

Пропонується і буде перевірятись проведенням заходів по санітарній очистці власникам всіх організацій , установ не залежно від форм власності.

Вода – це дар природи , проте вона може стати джерелом найнебезпечнішого забруднення , а саме нітратами,  які в процесі окислення в організмі перетворюються в нітрити,   що утворюються   в організмі під впливом мікрофлори шлунково-кишкового тракту. До групи ризику, в першу чергу, потрапляють люди, і особливо діти, зі зниженою кислотністю шлункового соку та хворі на гастрит з пониженою кислотністю — у цих груп населення процес йде більш інтенсивно. Нітрити потрапляють в кров, де утворюють метгемоглобін, неспроможний здійснювати зворотне зв’язування кисню. Більше того, нітрити можуть утворювати високотоксичні сполуки — нітрозаміни, що належать до канцерогенів прямої дії та вражають шлунково-кишковий тракт. Особливо негативно нітрати впливають на організм вагітної жінки та її плід, погіршуючи показники його розвитку.

Безпечною для дорослої людини дозою нітратів є 150-200 мг на добу, гранично допустимою 500 мг.. У дітей до 3-х місяців   може виникнути гостре отруєння при розведені дитячої суміші водою, яка містить 80-100 мг/л.. Для порівняння, слід звернути увагу, що в районі мають місце криниці з вмістом нітратів 200 і більше мг/л.

За період 2010 року Ізяславською райСЕС було проведено відбір і лабораторні дослідження 230 зразків проб криничної води, відхилення встановлені в 30% взятих проб .

Головам сільських Рад по виявлених порушеннях були направлені приписи в кожному випадку.

Звертаю Вашу увагу на те, що для вирішення питання позбутись нітратів в воді Вашої криниці необхідно провести її ретельне обстеження з метою забезпечення відсутності знаходження в радіусі 50 метрів гноївок, вбиралень , вигрібних ям, особливо, якщо дані об’єкти по рельєфу розміщені вище будівлі криниці, проводити щорічну очистку криниці від намулу, провести знезараження, верх криниці повинен щільно закриватись кришкою,  мати відро для загального користування і лавочку.

В процесі роботи мені доводилося спостерігати за різними ситуаціями, котрі є парадоксальними, а саме вулиця під назвою Зразкова, красиві будівлі громадян, а користуються криницею по два боки якої облаштували   на віддалі в 10 метрах гноївки. Також має місце звичка громадян влаштовувати гноївки на території садиб з боку знаходження проїзної частини вулиці, де зазвичай розміщуються громадські криниці,  не кажучи вже про зовнішній вигляд вулиці (садиби) в даному випадку.        

Враховуючи вище означене прошу громадян Ізяславщини  задуматись над вище викладеним, адже ті штрафи, які сплачують за дані порушення голови сільських Рад стан справ не покращать.

 
Лікар Ізяславської райСЕС                                                                   В.Г. Яковчук  

Переглядів: 482 | Додав: yurik_kuchma | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024