П`ятниця, 03.05.2024, 20:16
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2011 » Листопад » 16 » Інтерв'ю з начальником управління Пенсійного фонду України в Ізяславському районі Хмельницькій області Ольгою Забитчук
19:48
Інтерв'ю з начальником управління Пенсійного фонду України в Ізяславському районі Хмельницькій області Ольгою Забитчук

Інтерв'ю з начальником  управління

Пенсійного фонду України в Ізяславському районі Хмельницькій області Ольгою Забитчук  щодо роз’яснення Закону України "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи"

З 1 жовтня 2011 року набрав чинності Закон України "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи", яким внесено низку змін до 22 законодавчих актів, у тому числі Законів України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне забезпечення», «Про недержавне пенсійне забезпечення», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам», «Про прокуратуру», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про державну службу», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус народного депутата України», «Про судоустрій і статус суддів».  

Про те, які ж зміни відбулись у пенсійному законодавстві, піде розмова з начальником  управління Пенсійного фонду України в Ізяславському районі Хмельницькій області Ольгою Забитчук.

Ольго Петрівно, скажіть будь ласка, що змінив у пенсійному законодавстві новий закон?

Закон України "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" виписав нові умови набуття права на пенсію у солідарній системі та чітко передбачив:

1)  дотримання страхових принципів при обчисленні розміру пенсії в залежності від тривалості страхового стажу та розміру заробітної плати;

2)    поетапне підвищення  пенсійного віку для жінок до 60 років;

3)    збільшення тривалості страхового стажу, необхідного для призначення пенсій за віком, до 15 років;

4)    встановлення мінімального розміру пенсії на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність,  при наявності страхового стажу у жінок  - 30 років, у чоловіків - 35 років;

5)    встановлення доплати за понаднормативний стаж по 1% від основного розміру пенсії за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам.

     При цьому, законом залишена норма щодо обчислення страхового стажу з урахуванням кратності 1,35.

На кого буде поширюватись новоприйнятий закон і яким чином?

Норми новоприйнятого закону будуть поширюватись на осіб, які вперше звертаються за призначенням пенсії з 1 жовтня 2011 року, а також на тих пенсіонерів, які після 1 жовтня 2011 року звернуться за перерахунком пенсії з урахуванням напрацьованого страхового стажу після призначення чи попереднього перерахунку пенсії.

За яких умов виходитимуть на пенсію з 1 жовтня 2011 року?

З 1 жовтня громадяни своє право на пенсію зможуть реалізувати за умови наявності 15 років страхового стажу у чоловіків і жінок та досягнення пенсійного віку для чоловіків 60 років, а для жінок 55 років та 6 місяців.

А якщо у чоловіка чи жінки не буде 15 річного страхового стажу, то що, пенсія не призначатиметься?

Відповідно до ст.26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» якщо у особи страховий стаж буде меншої тривалості, то права на пенсію за вищевказаним законом не буде.

Така особа матиме право на соціальну допомогу, яка призначається управліннями праці та соціального захисту згідно правових норм закону "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам"

Новий пенсійний вік. Він стосуватиметься лише жінок?

Відповідно до ст.26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія за віком призначатиметься і чоловікам і жінкам при досягненні віку 60 років,  але це остаточно відбудеться з 1 квітня 2021 року. А з 1 жовтня 2011 року пенсійний вік для жінок підвищуватиметься поетапно: впродовж кожних 6 місяців народження жінок їх пенсійний вік збільшується на півроку і при цьому чітко виписана поетапна шкала підвищення пенсійного віку.

Давайте розглянемо такий приклад:

     1. За призначенням пенсії за віком звертається жінка, яка народилась 30 вересня 1956 року. Відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» право на пенсію наступає з 1 жовтня 2011 року, тобто з дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку.  В даному випадку заявниці буде призначено пенсію в 55 років (з 1 жовтня 2011року), але обрахунок пенсії буде проведено уже виходячи з необхідного для мінімального розміру пенсії стажу 30 років.

    2. Якщо ж звертається жінка, яка народилась 1 жовтня 1956 року, то право на пенсію в неї виникає лише в 55 років 6 місяців, тобто з 1 квітня 2012 року.

           На період підвищення віку для жінок законом розроблено механізм компенсації: за кожні півроку підвищення пенсійного віку, розмір пенсії жінок підвищуватиметься на 2,5 відсотка (за 5 років виходу на пенсію за новим віком розмір пенсії збільшиться на 25 відсотків).

         Крім того,  до 1 січня 2015 року залишається право дострокового виходу на пенсію за віком жінкам, яким виповнилось 55 років, за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи. Але в такому разі розмір пенсії зменшується на 0,5 відсотка за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію.

Стосовно пенсійного віку для чоловіків, то його підвищення стосуватиметься лише чоловіків державних службовців, наукових працівників, працівників органів місцевого самоврядування, журналістів, суддів, починаючи з 1 січня 2013 року,  піднімаючи його на 6 місяців щороку до 62

Новим законом внесено зміни до  статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». А саме передбачено, що для обчислення пенсії враховуватиметься заробітна плата за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року.

        Але до 1 січня 2016 року за бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або у разі, коли страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії враховуватиметься заробітна плата за будь – які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв.

З 01.01.2012 року при визначенні розміру заробітної плати для призначення пенсії буде застосовуватись середня заробітна плата у середньому на одну застраховану особу в цілому в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року зверненню за призначенням пенсії. До 2012 року буде застосовуватись середня заробітна плата за 2010 рік. У такому ж порядку буде обчислюватись заробітна плата і при призначенні пенсії науковим працівникам. Залишається оптимізація заробітної плати, тобто, за вибором особи з періоду, за який враховується заробітна плата для обчислення пенсії, виключається період до 60 місяців страхового стажу підряд, але не більше 10% тривалості страхового стажу. Додатково за бажанням особи можуть бути виключені періоди строкової військової служби, навчання, догляду за інвалідом 1 групи або дитиною-інвалідом віком до 16 років, за дитиною до досягнення нею трирічного віку, за 80-річним пенсіонером. У всіх випадках період, за який враховується заробітна плата, не може бути меншим, ніж 60 календарних місяців.

         Чи передбачено новим законом перерахунок пенсій? Якщо передбачено, то за яких умов?

Нормами нового закону збережено для непрацюючих пенсіонерів проведення індексації пенсій та перерахунків пенсій у зв’язку із зміною величини прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Крім того, залишається проведення з 1 березня поточного року перерахунків у зв’язку із зростанням середньомісячної заробітної плати штатного працівника в Україні порівняно з попереднім роком.

Залишається без змін проведення перерахунку пенсії з дорахуванням стажу: можна дорахувати стаж як повних 24 місяці, так і стаж меншої тривалості (якщо пройшло 2 календарних роки після призначення чи попереднього перерахунку пенсій).

         Крім цього, за бажанням пенсіонер може перерахувати пенсію із заробітку, починаючи з 1 липня 2000 року. При цьому в усіх випадках перерахунок проводиться із середньої заробітної плати, з якої призначено (перераховано) пенсію.

         Працюючі пенсіонери, яким призначено пенсію за вислугу років згідно Закону України «Про пенсійне забезпечення», набудуть право на перерахунок пенсії тільки після досягнення пенсійного віку.

                    Залишається право на перерахунок пенсій пенсіонерам, які отримують пенсію згідно Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" і після призначення пенсії пропрацювали на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників  не менш як 24 місяці. При цьому перерахунок здійснюється із застосуванням показника середньої заробітної плати, який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Чи будуть призначатись пенсії на пільгових умовах?

Відповідно до Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов»язкове державне пенсійне страхування» пенсії на пільгових умовах призначаються за нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення» - це пенсії за Списками №1 та №2, дояркам, трактористам-машиністам, матерям, які народили та виховали до 6 – річного віку  п’ятеро та більше дітей, матерям інвалідів з дитинства, водіям міського пасажирського транспорту.

          В новому законі змін щодо призначення пенсії на пільгових умовах для таких категорій пенсіонерів не передбачено. Тобто, залишається пільговий вихід на пенсію у 55 та 60 років (чи 45 та 50 років – Сп. №1) при наявності необхідного пільгового стажу.

Чи будуть виплачуватись пенсії за вислугу років лікарям, вчителям і деяким іншим працівникам бюджетної сфери? І чи передбачено цій категорії нові зміни?

Новим законом збережено право на пенсію за вислугу років, тобто за наявності 25 років спеціального стажу та за умови звільнення з роботи   незалежно від віку претендента.

         Також з метою покращення умов пенсійного забезпечення працівників закладів та установ державної або комунальної форм власності (освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту) при виході на пенсію буде виплачуватись одноразова допомога у розмірі 10 призначених місячних пенсій. Ця норма Закону буде поширюватись на осіб, які на дату досягнення пенсійного віку продовжують працювати і мають страховий стаж чоловіки – 35, жінки - 30 років, і до цього не отримували  будь – якої пенсії.

 Чи передбачено в новому пенсійному законодавстві обмеження пенсій?

Так. Встановлено максимальний розмір пенсій  або щомісячного довічного грошового утримання, призначених за усіма законами України, на рівні 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність (з 01.10.2011 року 784 x 10 = 7840 грн.). 

         Ця норма не поширюється на пенсіонерів, яким пенсія призначена до набрання чинності нового закону.

Чи відбудуться зміни при призначенні пенсій за спеціальними законами?

Як я вже наголошувала, поетапно з 1 жовтня 2011 року збільшується пенсійний вік для жінок та, починаючи з 1 січня 2013 року,  пенсійний вік для чоловіків, які працюють на державній службі, на посадах наукових працівників, суддів, народних депутатів також поетапно підвищуватиметься до 62 років. 

      Змінено порядок обчислення  пенсій для  державних службовців, службовців органів місцевого самоврядування, наукових працівників, народних депутатів: розрахунок буде  проводитись в розмірі 80 відсотків суми їх заробітної плати, з якої сплачено єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне  соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року – страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Обчислення пенсій для них (крім наукових працівників) буде здійснюватись з урахуванням фактичних виплат за 60 місяців.

 Поетапно збільшується необхідний спеціальний стаж для призначення пенсій за вислугу років прокурорам до 25 років, у тому числі на посадах прокурорів і слідчих до 15 років.

          Працюючим державним службовцям, прокурорам, суддям, науковим працівникам, в період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії згідно законів України «Про державну службу»,  «Про прокуратуру»,  «Про статус суддів», «Про статус народного депутата України», пенсія буде виплачуватись у розмірі, обчисленому відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

А які зміни передбачені в пенсійному забезпеченні військовослужбовців?

Поступово, щороку на 6 місяців, збільшується вислуга років для визначення права на пенсію за вислугу років з 20 до 25 років відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб". Строк служби буде визначатись лише у календарному обчисленні.

         Пенсії особам силових структур та відомств будуть обчислюватись з розміру грошового забезпечення, з якого сплачено єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року – страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, але не більше 80% відповідних сум грошового забезпечення.

Що ж очікує обов'язкову накопичувальну систему?

         Перерахування страхових внесків до Накопичувального Пенсійного фонду буде розпочато з року, в якому буде забезпечено бездефіцитність бюджету Пенсійного фонду України і учасниками накопичувальної системи будуть особи, які підлягають загальнообов’язковому державному страхуванню, та яким на дату запровадження виповнилось не більше 35 років.

        В управлінні Пенсійного фонду України в Ізяславському районі працює "гаряча" телефонна лінія  за номером 4 01 56, де  Ви можете отримати необхідну додаткову інформацію.

Переглядів: 929 | Додав: yurik_kuchma | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024