ЧИ
УМІЄМО МИ БУТИ ЄКОНОМНИМИ?
Згадаймо з не раз баченого в дитинстві, в
кінофільмах чи по телевізору: старі люди, закінчуючи свою скромну трапезу, обов'язково
зберуть крихти хліба зі столу і, образно кажучі, використають його. Що це,
жадібність? Абсолютно переконаний, що ні — це бережливе, трепетне ставлення до
однієї з основ нашого життя — хліба. Вони, старші набагато за нас, добре
знають, якою ціною дістається людині буханець хліба, як нелегко виростити
хліборобу дорідне зерно. Тому й так пошановують хліб.
А ось одна моя знайома бідкається: мовляв,
сім'я їхня не така вже й велика(четверо осіб), а хліба у смітник щораз
доводиться викидати чимало. Чому? Бо чоловік полюбляє пшеничний, вона — житній,
діти — то ті ласують бутербродами. А для них батончик найбілішого щоразу
необхідний. Понадрізають кожен своє, потім тії хлібини позачерствіють — гайда
на смітник.
А давайте чесно признаємося, які, образно
кажучи, гори продуктів викидаємо ми після весіллів, ювілейних днів народження,
різних там проважанок тощо. Бо не рахуємо економно, скільки й чого з'їмо, а
готуємо страви виварками і мисками. І щоби було тих блюд — два-три десятки,
більше, ніж на подібній оказії в сусіда, родича, знайомих. Без перебільшення
скажемо, що в цьому ділі українці дуже небережливі.
Розвернемо тему нашої бережливості в інший
бік, в бік економії. Що сьогодні на головному нашому слуху? Дорогий газ, дорога
електрика, дорогі комунпослуги. Говоримо — говоримо, а віз, як кажуть, і нині
там же.
Всі хочуть палити, готувати їжу, варити метал,
виробляти хімічні вироби лишень газом. Слава Богу, той газ дійшов вже практично
до найвіддаленішого села. І дочекалися старики того блага — зварити на голубому
вогнику борщику, натопити газом взимку в хаті. Але якраз із тимгазом у нас і,
можна вважати, загальноукраїнська проблема. Перше — він ниньки для нас
дорогущий. Друге — запаси його не невичерпні і рано чи пізно увесь світ і ми в
тому числі змушені будемо переходити на якісь альтернативні джерела
енергозабезпечення.
Світ це розуміє. Світ цим потужно займається.
Ми — вичікуємо з моря погоди, не робимо нічого. Виїдьте за кордон. Вітрова,
сонячна, річкова енергія використовується сповна. Багаті європейці пильнують за
кожним кіловатом електроенергії, за кожною гігаколорією теплової.
А ми? Рідко де побачиш у багатоповерхівці
лічильники тепла — люди не поспішають їх встановлювати, держава їм не
допомагає. І шкваримо, бува, вже мало не влітку ті батареї, що не доторкнешся
до них, бо опечешся. Світло горить цілодобово.
Вихід? Він один — єдиний: усім нам треба
ставати по-європейськи бережливими. Теплокотлам вже сьогодні є кілька
вльтернатив — котли на палетах (відходах деревини), котли на біопаливі,
електрокотлики тощо. А що, скажімо, заважає місцевій владі закумулювати кошти,
підключити спонсарів і значно успішніше використовувати енергію малих річок.
Невеличкі електростанції, як колись, - млини. Та тут найширше поле діяльності.
Поділля багате торфовищами. Можна їх єфективно використовувати. Безперечно.
Словом, було б бажання. І його, те бажання, треба нам знаходити, спрямовувати
на користь громад. Вчімося бути по-справжньому бережливими.
Анатолій Артемчук
ГО
"Українська ініціатива”
artemchuk.info
|