Субота, 27.04.2024, 11:13
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2011 » Липень » 20 » Антикорупційне законодавство
17:19
Антикорупційне законодавство

Антикорупційне законодавство

         З 1 липня 2011 року набрав чинності новий Закон України "Про засади запобігання і протидії корупції”. Цей Закон визначає основні засади запобігання і протидії корупції в публічній і приватній сферах суспільних відносин, відшкодування завданої внаслідок вчинення корупційних правопорушень збитків, шкоди, поновлення порушених прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав чи інтересів юридичних осіб, інтересів держави.         Відповідно до статті   5 цього Закону спеціально уповноважені суб'єкти  безпосередньо  здійснюють у межах своєї компетентності заходи щодо виявлення, припинення та розслідування корупційних правопорушень.

         До них відносяться органи прокуратури, спеціальні підрозділи по  боротьбі  з організованою злочинністю Міністерства внутрішніх справ, податкової міліції, по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України.

         Посадові і службові особи органів державної влади, посадові особи місцевого самоврядування, юридичних осіб, їх структурних підрозділів у разі виявлення корупційного правопорушення чи одержання інформації про вчинення такого правопорушення працівниками відповідних органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб, їх структурних підрозділів зобов'язані у межах своїх повноважень ужити заходів щодо припинення такого правопорушення та негайно письмово повідомити про його вчинення спеціально уповноважений  суб'єкт у сфері протидії корупції.

         Суб'єктами, які беруть участь у запобіганні, а в установлених законом випадках — у здійсненні заходів щодо припинення корупційних правопорушень , відновлені порушених прав чи інтересів фізичних та юридичних осіб, інтересів держави, а також в інформаційному і науково-дослідному забезпеченні здійснення заходів щодо запобігання і протидії корупції, у міжнародному співробітництві, є :

1.     уповноважені підрозділи органів державної влади;

2.     місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування;

3.     підприємства, установи, організації незалежно від підпорядкованості та форми власності, їх посадові та службові особи, а також громадяни, об'єднання громадян за їх згодою.

         Також з 1 липня 2011 року набрав чинності Закон України  "Про внесення  змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення”.

         Цим Законом внесені зміни до Кримінально-процесуального кодексу України, Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, внесені зміни до Закону України "Про державну службу”.

         12 травня 2011 року виданий Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення організаційно — правових основ боротьби із злочинністю та корупцією” яким внесені зміни до Законів України "Про міліцію”, "Про оперативно-розшукову діяльність”, "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю”.

         Відносини, що виникають у сфері  запобігання і протидії корупції, регулюються антикорупційним законодавством і міжнародними договорами України, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України, а також прийнятими на їх виконання іншими нормативно-правовими актами.

                            Начальник Ізяславського районного

                            управління юстиції - М.Д. Губернатор

Переглядів: 541 | Додав: yurik_kuchma | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024