П`ятниця, 17.05.2024, 05:01
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2011 » Жовтень » 3 » Обережно! Наближається сезон підйому захворюваності на грип та ГРВІ
12:44
Обережно! Наближається сезон підйому захворюваності на грип та ГРВІ

Щорічно, починаючи з вересня,  як в Україні, так і в районі, спостерігається сезонний підйом захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), характерний для початку навчального року та закінчення літніх відпусток.

Якщо у серпні по району було зареєстровано 239 випадків захворюваності на ГРВІ, то у вересні – у 1,2 рази більше. Ріст захворюваності відбувся за рахунок дитячого населення, рівень якого збільшився у 1,3 рази. Проте, щотижневі рівні захворюваності не перевищують порогових і знаходяться у межах сезонних коливань. В етіологічній структурі захворювань переважають віруси не грипозної етіології (парагрип, аденовіруси).

На сьогодні світ перебуває у після-пандемічному періоді циклу розвитку грипу А (Н1N1). ВООЗ прогнозує, що вірус буде продовжувати спричиняти тяжке захворювання у більш молодих вікових групах. Спираючись на проведені в інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім.. Л.В. Громашевського АМН України багатопланові дослідження та враховуючи ситуацію, яка склалася в світі з грипу, в наступному епідемічному сезоні 2011-2012 рр. в Україні прогнозується переважна циркуляція вірусів грипу А (Н3N2), а саме – штаму А / Перт / 16 / 2009, який поки що не зреалізував в нашій країні свої епідемічні потенції. Не виключена також можливість циркуляції вірусів грипу А (Н1N1) 2009 та В, але роль їх в епідемічному процесі буде другорядною. Групи, визначені під час пандемії, як «групи ризику» в цьому сезоні залишаються тими ж і вакцинація їх вже у жовтні є актуальною.

Слід звернути увагу, що штами, які увійшли до складу актуальних сезонних вакцин проти грипу для країн Північної півкулі на сезон 2011-2012 рр., як такі, що рекомендовані ВООЗ для виробників грипозних вакцин являються:

-           А / Каліфорнія / 7 / 2009 (Н1N1) – подібний вірус;

-           А / Перт / 16 / 2009 (Н3N2) – подібний вірус;

-           В (Брізбен) 60 / 2008 – подібний вірус.

Станом на 7.09.2011 р. в Україні зареєстровані та дозволені до застосування у епідемічному сезоні 2011-2012 рр. наступні вакцини для профілактики грипу:

ВАКСІГРИП/VAXIGRIP – спліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка

FLUARIX™/ФЛЮАРИКС™ - інактивована спліт-вакцина для профілактики грипу

ІНФЛУВАК®/INFLUVAC® - вакцина для профілактики грипу, поверхневий антиген, інактивована

ГРИПОВАК – вакцина для профілактики грипу, інактивована, центрифужна, рідка А (Н1N1), А (Н3N2) і В

ІНТАНЗА 15*/ІНТАНЗА *9 (Intanza 15*/ Intanza *9) – спліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідина 

ГРИППОЛ® ПЛЮС – вакцина для профілактики грипу тривалентна інактивована полімер-субодинична

Всім відомо, що краще проводити профілактику застудних захворювань ніж лікуватись. Застудні захворювання можуть бути «замкнутим колом» особливо у дітей, які часто хворіють (4-5 раз на рік та більше). Якщо Ваша дитина часто хворіє – потрібно зняти причину зниження імунітету. В першу чергу необхідно звернутися до лікаря і обстежитись. Препарати, які корегують захисні сили організму повинні бути безпечними для дітей та ефективними. Такі властивості притаманні рослинним лікам.

Грип – це високо заразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті, інкубаційний (скритий) період якої триває від кількох годин до двох діб.

Грип має симптоми схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішими. Тому перші симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги.

Як правило, грип починається з короткочасного ознобу з наступним різким підвищенням температури тіла до 38-39ºС, потім з`являється загальна слабкість, ломота у всьому тілі, сильний головний біль, біль при рухах очима, біль у горлі, кашель, нежить.

Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу.

Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом – коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2-х метрів навколо хворого.

Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів – це в середньому 7 днів.

Які ж заходи профілактики проти застуди та грипу?

З метою індивідуального захисту та попередження розвитку тяжких медичних ускладнень рекомендовано у перед епідемічному щодо грипу сезоні 2011-2012 рр. (починаючи з вересня) проводити щеплення населенню району зареєстрованими грипозними вакцинами.

Особливу увагу слід звернути на необхідність щеплення осіб, які належать до груп ризику (люди старше 65 років, в незалежності від наявності чи відсутності хронічних захворювань; хворі будь-якого віку, що перебувають в стаціонарних медичних установах; вагітні; діти до 3-х років; діти та підлітки (від 6 місяців до 18 років), що одержують тривалу терапію ацетилсаліциловою кислотою; люди, що страждають хронічними захворюваннями легенів або серцево-судинної системи; люди, що страждають порушенням обміну речовин, включаючи цукровий діабет; хворі на стафілококову інфекцію; пацієнти з імунною недостатністю, пацієнти з ожерінням; особи, що відносяться до категорії життєзабезпечення).

Профілактичне щеплення проти грипу потрібно зробити на початку осені. Особливо воно буде ефективне, якщо його зробити за два тижні, максимум – за місяць до початку підйому захворюваності на грип та ГРВІ чи перед початком епідемії, коли її офіційно ще не оголосили, але про хворобу вже говорять.

Загартування організму людини – це стійкість до інфекційних захворювань, до коливань температури повітря, вологості, атмосферного тиску.

Необхідно максимально скоротити перебування в місцях скупчення людей аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому, що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів.

Не переохолоджуватись, інакше в організмі перестане вироблятися інтерферон – природні ліки проти грипу. Якщо ми навчимося тепло одягатися і не будемо переохолоджуватися – ймовірність захворіти знизиться в декілька разів. При необхідності користуватися одноразовими масками, щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж годин після перебування у приміщенні хворої людини.

Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми для підвищення опірної здатності організму – збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.

Мати чисті руки, так як інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками, тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси й бактерії, що залишились від дотиків. При проявах грипу не ставтесь легковажно до лікування. За це можна поплатитися не тільки здоров`ям …  Негайно вкладайтеся у ліжко, пийте чай з медом та лимоном і викликайте лікаря, залишившись вдома, щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку, смертельну для деяких з них.

Шановні жителі міста та сільської місцевості! Будьте пильними до свого здоров`я і зробіть щеплення собі та своїм дітям в передепідемічний період, бо тільки так ви зможете захиститись від грипу. Пам`ятайте, що використовуються для щеплення тільки безпечні та ефективні вакцини. Сьогодні із впевненістю можна говорити, що вакцинопрофілактика є не тільки ефективним методом попередження грипу, але й надійним захистом. Особливу увагу необхідно звернути щодо придбання за власні кошти противірусних препаратів, вакцини, масок індивідуального захисту населенням в аптечній мережі  та за кошти органів місцевого самоврядування, підприємств, організацій, закладів незалежно від підпорядкування та форм власності працюючому населенню в передсезонний період грипу і в найкоротший час провести вакцинацію підлягаючим контингентам. Ці заходи нададуть змогу зниження захворюваності на цих об’єктах і серед населення району.

 

Завідуючий епідвідділом                                        

райсанепідстанції                          М.І. Горбенко  

Переглядів: 637 | Додав: yurik_kuchma | Теги: Обережно! Наближається сезон підйом | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024