П`ятниця, 17.05.2024, 08:18
Вітаю Вас Гість | RSS

   ПАРТНЕР

Курси валют
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2011 » Жовтень » 25 » Лептоспіроз – особливо небезпечна хвороба
16:33
Лептоспіроз – особливо небезпечна хвороба

Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання, яке викликається різними серотипами лептоспір та проявляється наряду з лихоманкою, симптомами загальної інтоксикації, ураженням нирок, печінки, нервової системи. Це захворювання має широке розповсюдження та досить високу летальність. В нашому районі щороку виявляються випадки захворювання на лептоспіроз серед населення. В поточному році вже зареєстровано 1 випадок захворювання серед сільського дорослого населення (районний показник 2,1 випадки на 100 тис. населення залишається вищим середнообласного показника 1,7 випадки на 100 тис. населення). З 1996 року по району зареєстровано 28 випадків захворювання лептоспірозом людей, летальність склала 32,1% (померло 9 хворих).

Джерелом лептоспірної інфекції є тварини, у яких захворювання протікає, як правило, безсимптомно. Серед диких тварин лептоспіроносіями частіше всього є гризуни: водяний щур, полівка звичайна, щурі чорний та сірий, миші, білки, нутрії. Домашні тварини можуть також хворіти на лептоспіроз. При цьому хворі тварини чи носії лептоспірозної інфекції виділяють збудник з сечею, інфікуючи навколишнє середовище. Строк виділення збудника може бути різним (у великої рогатої худоби, свиней – до 5 місяців; у овець і кіз – до 6 місяців; у коней – до 7 місяців; у собак – близько 2 років). З навколишнього середовища збудник проникає в організм людини через слизові оболонки, через незначно пошкоджену шкіру, з інфікованою водою та харчовими продуктами, при не дотриманні правил особистої гігієни та не використанні засобів індивідуального захисту при роботі по догляду за домашніми тваринами.

Перебіг лептоспірозу у людини може бути різним: від легких до дуже тяжких форм. Від часу зараження людини до появи хвороби минає 7-14 днів. Захворювання починається раптово з ознобу, головного болю, підвищення температури тіла до 39-40оС, появи різкої слабості, болів у попереку, литкових м`язах, болях в суглобах. У перші дні хвороби може спостерігатися почервоніння очей, зіва, іноді виникають біль за грудиною, кашель. Всі ці симптоми можуть бути і при захворюванні на грип, ось чому ні в якому разі не слід займатися самолікуванням, а потрібно звернутися за меддопомогою до лікаря, адже несвоєчасне поставлення діагнозу та не проведення адекватного лікування при лептоспірозі може коштувати хворому життя. Лептоспіроз може протікати як без жовтяничною так і в жовтяничній формі. При жовтяничній формі з 3-5 дня захворювання з`являється жовтяниця, може бути крововилив у шкіру і слизові оболонки; біль у м`язах такий сильний, що не дає змоги хворому рухатися, при цьому може бути тяжке ураження нирок, що проявляється зменшенням кількості виділення сечі хворим. І у разі відсутності своєчасного лікування – прогноз вкрай неблагополучний.

Тому про захворювання лептоспірозом треба знати і проводити заходи на попередження цієї хвороби, адже переносники лептоспірозу – мишевидні гризуни є в наявності, а зараз вони йдуть до житла людей, ось чому слід проводити дератизаційні заходи по знищенню гризунів та проводити охорону джерел водопостачання, продуктів харчування від забруднення сечею тварин і гризунів; при догляді за сільськогосподарськими тваринами використовувати засоби індивідуального захисту: гумові рукавиці, гумові чоботи, спецодяг. При роботі на заболочених територіях взувати гумові чоботи та не використовувати для пиття воду відкритих водоймищ.

Лептоспіроз особливо небезпечна хвороба тому, що летальність може бути дуже високою, а тому краще своєчасно провести профілактичні заходи, ніж потім лікувати хворобу. Органи місцевого самоврядування та керівники підприємств, організацій, закладів мають виділити кошти для проведення суцільної осінньої дератизації в приміщеннях.

 Тож будьте здорові.

Лікар-епідеміолог                                                              Заморська Т.О.

Переглядів: 742 | Додав: yurik_kuchma | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Підписка
Прогноз на завтра
Пошук
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту

СП «Партнер-Прес» © 2024